söndag 12 april 2020

Foto i skyddsutrustning avslöjade falsk undersköterska

Det var självporträttet i skyddsutrustning i sociala medier som avslöjade den kvinna som ryckte in på vårdboendet Berg i Bolungarvík utan formella kvalifikationer. Själv hävdar kvinnan att hon hela tiden varit öppen med att hennes utbildning inte godkänts på Island. Därför tänker hon stämma myndigheterna. Men hon misstänks alltjämt för att ha förfalskat dokument.

I fredags greps en kvinna i Ísafjörður. På måndagen hade hon flugits från Reykjavík till Västfjordarna för att rycka in på vårdboendet Berg i Bolungarvík. Där var situationen mycket svår eftersom flera boende insjuknat i coronaviruset covid-19. Stora delar av personalen satt därför i karantän.

Kvinnan hann jobba tre nattpass på boendet. Under den tiden publicerade hon en bild på sig själv i sociala medier iklädd skyddsutrustning. Det var det fotot som fick flera som kände kvinnan att vända sig till Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, den regionala vårdmyndigheten. De misstänkte att kvinnan helt enkelt saknade utbildning för att jobba inom vården.

En kontroll visade att hon inte hade någon utbildning som gav behörighet. Hon misstänks nu för att ha förfalskat dokument. Själv hävdar hon i en intervju i Mannlíf att hon hela tiden varit öppen med att hennes utbildning inte har godkänts på Island. Hon säger att hon har utbildat sig till undersköterska i utlandet och att hon har en särskild utbildning i infektionssjukdomar motsvarande högskolenivå.

Kvinnan hävdar att hon är oskyldig. Hon säger också att hon tänker stämma polisen och Gylfi Ólafsson, direktör för Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, för deras hantering av fallet.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att kvinnan inte hade rätt att arbeta som undersköterska. Hon hade heller inte ansökt om att godkännas. En följd av händelsen var att myndigheten gjorde registren över legitimerad vårdpersonal tillgänglig för alla regionala vårdmyndigheter och vårdcentraler.

Det är inte första gången som samma kvinna polisanmäls för brott. En man anmälde henne i höstas för bedrägeri. Han berättar i Vísir att han betalade henne 500 000 isländska kronor i förskott för juridiska uppdrag. Han ska senare ha insett att hon inte alls var utbildad jurist. Men hon vägrade att betala tillbaka pengarna. En präst i Mosfellsbær säger till Vísir att han tror att hon genom förfalskade dokument för några år sedan lyckades få ut 10 000 isländska kronor i ekonomiskt stöd.

En undersköterska som även hon flögs till Västfjordarna i måndags berättar i RÚV att hon reagerade på kvinnans beteende redan när helikoptern skulle lyfta från Reykjavík. Kvinnan ska ha sagt att hon var utbildad sjuksköterska med specialkompetens inom infektionssjukdomar. Därför fick hon en ledande roll i det första skedet.

Hon tyckte att det var underligt att de på kvinnans rekommendation bara använde handskar ombord. Först när de hade landat i Ísafjörður ansåg hon att det var dags att börja använda ansiktsmasker. Senare reagerade hon på att kvinnan skröt så mycket om sin utbildning inför kollegorna.

Här kan du läsa mer om upptäckten av den olegitimerade undersköterskan i Bolungarvík.