
Redan i mars hade coronakrisen slagit hårt mot Icelandair. Inför månadsskiftet valde bolaget då att varsla 240 anställda om uppsägning. Men gårdagens varsel är nästan tio gånger så stort. Drygt 2 000 anställda varslades i går.
Av Icelandairs 940 flygvärdinnor varslades i går 900. Och av 447 piloter varslades 421. Under förra året hade bolaget i snitt 4 715 anställda. Det antalet har nu alltså halverats inom loppet av en månad. Samtliga som är kvar har korttidspermitterats eller gått ned i lön men fortsatt jobba heltid.
Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, säger i ett pressmeddelande att nedskärningarna är nödvändiga eftersom bolaget i nuläget knappt bedriver någon trafik:
"Det råder enorm ovisshet framöver och vi behöver förbereda oss för begränsad verksamhet för bolaget under obestämd tid. Vi hoppas att situationen i världen förbättras så snart som möjligt och att vi kan erbjuda den största delen av de berörda anställda jobb igen. Målet med dessa åtgärder är därutöver att säkra bolagets kärnverksamhet och att att behålla nödvändig flexibilitet för att kunna reagera snabbt när efterfrågan ökar på nytt."
Värdet på Icelandairs aktie på börsen i Reykjavík sjönk i går till 2,50 isländska kronor. Det är den lägsta kursen någonsin för bolaget.
De senaste veckorna har Icelandair bara genomfört sex turer i veckan från Keflavík - jämfört med de 216 avgångar som planerats. De destinationer som alltjämt trafikeras är London, Stockholm och Boston. Trafiken finansieras av staten och ses av regeringen som ett sätt att göra det möjligt för islänningar utomlands att resa hem.
Överenskommelsen med regeringen löper ut den 5 maj. Därefter är det oklart om det blir någon fortsättning på trafiken. Icelandair fick dock nyligen i uppdrag av DB Schenker att vid 45 tillfällen flyga mellan Shanghai och München. Det rör sig om transporter av sjukvårdsmaterial. Dessutom planeras liknande turer mellan Shanghai och Chicago.
Utöver gårdagens varsel i Icelandair väntas tretton piloter i dotterbolaget Air Iceland Connect varslas om uppsägning före månadsskiftet.
Utöver gårdagens varsel i Icelandair väntas tretton piloter i dotterbolaget Air Iceland Connect varslas om uppsägning före månadsskiftet.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir sade i alltinget i går att regeringen inte utesluter statligt stöd till Icelandair. Hon beskrev bolaget som en grundpelare i det isländska samhället och näringslivet. Icelandair försöker nu få ägare och investerare att gå in med pengar i bolaget. Flera isländska pensionsfonder ska vara positiva till att skjuta till nytt kapital.
Regeringen presenterade i går ett tredje åtgärdspaket för att minska de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Möjligheten till att korttidspermittera anställda förlängs enligt ett pressmeddelande till och med augusti. Under juni kan anställda jobba ned till 25 procent och arbetsgivaren få resterande del av lönen täckt av regeringen. I juli höjs gränsen till 50 procent.
Företag som har förlorat minst 75 procent av intäkterna och räknar med fortsatt svaga intäkter ska få statligt stöd för att betala lön under uppsägningstiden. Åtgärden ska göra det möjligt för företag att leva vidare med färre anställda utan att behöva gå i konkurs på grund av att de samtidigt måste stå för lön till uppsagda under uppsägningstiden.
Dessutom ska regelverket för rekonstruktioner av företag förenklas. Företag som befinner sig i tillfälliga ekonomiska svårigheter ska ges möjlighet att tillfälligt frysa betalningar medan situationen granskas och bilden av marknadsläget klarnar.
Kostnaderna för åtgärdspaketet beräknas till mellan 40 och 65 miljarder isländska kronor.
Kostnaderna för åtgärdspaketet beräknas till mellan 40 och 65 miljarder isländska kronor.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.