tisdag 28 april 2020

Inga coronasmittade på Island vårdas i respirator

För andra gången på två månader registrerades i går inga nya fall av covid-19 på Island. Inte heller var det någon coronasmittad som vårdades i respirator. Nu börjar sjukvården ställa om till normala förhållanden. Under de senaste veckorna har omkring 500 operationer ställts in på Landspítali i Reykjavík.

Bara 25 nya prover analyserades under det senaste dygnet - det lägsta antalet sedan den 1 mars. Och inget av dem var positivt. Det var andra gången på två månader som inget nytt fall av covid-19 registrerades på Island.

I tre veckor i följd har antalet tillfrisknade varit högre än antalet smittade. Det var i går 158 personer som hölls i isolering efter att ha smittats av coronaviruset. Så få har de smittade inte varit sedan den 13 mars. Ytterligare 814 personer satt i karantän.

Elva smittade vårdas på sjukhus - varav nio på Landspítali i Reykjavík och två på sjukhuset i Akureyri. Bara en av patienterna låg på intensivvårdsavdelning. Och ingen vårdades i respirator. En patient hade i går morse tillfrisknat tillräckligt för att respiratorn kunde kopplas bort. Det är första gången på en dryg månad som ingen coronasmittad behöver respirator.

Nu börjar sjukvården stegvis ställa om till normala förhållanden. Den särskilda öppenvårdsavdelning som inrättades för coronapatienter på Landspítali kommer åter att bli en vanlig öppenvårdsavdelning. Under de senaste veckorna har sjukhuset ställt in omkring 500 operationer för att hantera coronautbrottet.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att smittspårningsappen Rakning C-19 har laddats ner av över 130 000 personer. Hon sade att den kommer att bli allt viktigare i takt med att restriktionerna avvecklas. Smittan kan fortfarande finnas ute i samhället.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade att det nu stod klart att smittspridningen inte ökade under helgen. Det fanns inför helgen utbredda farhågor om att ökade sociala kontakter skulle leda till ökad smitta. Men det låga antalet nya fall visade att de farhågorna inte infriades.

Han konstaterade också att det i dagsläget inte finns några planer på att avveckla regeln om två meters avstånd. Den kommer i framtiden sannolikt att fungera som något slags riktmärke för ett lämpligt avstånd.

Västmannaöarna och nordvästra Västfjordarna tillhör de hårdast drabbade orterna. Även här har situationen ljusnat avsevärt de senaste dagarna. Polisen på Västmannaöarna skriver på Facebook att totalt 105 invånare har smittats. Men bara två öbor hålls nu i isolering eftersom de bär på smittan. Några nya fall har inte registrerats på en vecka.

Polisen i Västfjordarna skriver på Facebook att inga nya fall har uppdagats de fyra senaste dagarna. Därför kommer hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir få rekommendationen att avveckla de hårdaste restriktionerna till den 11 maj. Då ska nordvästra Västfjordarna rätta sig efter samma regler som övriga landet.

Fram till dess blir det ett mellanläge. I övriga landet höjs gränsen för tillåtna sammankomster från tjugo till femtio personer den 4 maj. Men i den här delen av Västfjordarna höjs den från fem till tjugo personer. Tjänster som kräver beröringar eller närkontakt blir fortsatt otillåtna.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.