onsdag 15 april 2020

Island börjar avveckla åtgärder mot coronaviruset i maj

Gränsen för deltagare vid sammankomster höjs från 20 till 50 personer. I gymnasieskolan och på universitet får undervisning åter ske på plats. Och museer, frisörer och tandläkare tillhör de institutioner som får öppna den 4 maj. Men en lång rad restriktioner blir kvar en längre tid. Det meddelade regeringen i går.

För åttonde dagen i följd minskade antalet coronasmittade på Island. Det var då 723 personer som bar på smittan - den lägsta siffran på tre veckor. Det var nio personer som testade positivt för coronaviruset covid-19. Så få har de nya fallen inte varit på en dryg månad. Samtidigt var det 54 som tillfrisknade.

Totalt är det nu 1 720 personer som har bekräftats vara smittade av covid-19 på Island. Av dessa har 54 procent av fallen som upptäckts rört personer som redan suttit i karantän.

Både myndigheterna och regeringen anser att utbrottet är på väg tillbaka. Regeringen presenterade i går en plan för att påbörja avvecklingen av de restriktioner som införts för att bekämpa smittspridningen. De första restriktionerna försvinner enligt ett pressmeddelande den 4 maj.

I dag är gränsen för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster 20 personer. Den höjs den 4 maj till 50 personer. Men däremot kommer regeln om två meters avstånd mellan deltagare att finnas kvar.

I ett beslutsunderlag som myndigheterna tagit fram åt hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir rekommenderas hon att sätta ett tak på 2 000 åskådare under festivaler och andra arrangemang i sommar. Evenemang med färre deltagare kan alltså genomföras så länge som tvåmetersregeln respekteras.

Om Svandís Svavarsdóttir skulle följa rekommendationerna kommer alltså exempelvis festivaler och idrottsevenemang att kunna genomföras om de speciella kraven uppfylls.

I både förskola och grundskola ska undervisningen återgå till det normala den 4 maj. I gymnasiet och på universitet blir det åter tillåtet med undervisning på plats. Men högst 50 personer får samlas i samma sal.

Massage- och skönhetssalonger, frisörer, tandläkare, sjukgymnaster, museer och liknande verksamheter får öppna på nytt. Det ska dock vara minst två meter mellan besökarna.

Men badhus och gym hålls stängda ytterligare en tid. Uteställen som barer och nöjeslokaler får inte heller de öppna ännu.

Idrott blir också tillåtet för alla åldrar - men enbart utomhus. För barn i för- och grundskoleåldern är det högsta antalet tillåtna deltagare 50 personer. I möjligaste mån ska även de respektera regeln om två meters avstånd.

För annan idrott blir reglerna tuffare. Bara fyra personer får träna samtidigt. De får inte ha någon kroppskontakt. Och även de måste hålla sig minst två meter ifrån varandra. De ska helst inte använda gemensam utrustning. Om det är nödvändigt att dela på utrustning ska den desinficeras mellan olika användare.

Det här är alltså det första steget i en avveckling av restriktionerna. I nästa fas - som väntas till sista veckan i maj om inte coronautbrottet blossar upp på nytt - är det troligt att fler idrottsevenemang och utökade träningsmöjligheter blir tillåtna.

Men en återgång till det normala kommer att ta tid. Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir sade under presskonferensen att Island ställt sig bakom EU:s förbud mot inresor i Schengenområdet fram till den 15 maj. I praktiken innebär det att inga turister från exempelvis USA eller Kanada är att vänta under den perioden.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir sade under presskonferensen att Island ännu inte hade lyckats besegra coronaviruset. Läget såg allt bättre ut dag för dag - men hon betonade att det var viktigt att upprätthålla restriktionerna i tre veckor till:
"Vi måste klara att ta oss upp för den sista branten och det betyder ytterligare tre veckor med sammankomstförbud. Tre ytterligare veckor med mycket hårda sammankomstbegränsningar utöver det som vi gör på smittskyddsområdet."
Regeringen anslog i går enligt ett pressmeddelande 1,5 miljoner isländska kronor för att undersöka coronautbrottets inverkan på folkhälsan. Syftet är att studera både hur islänningarna mår i dag och hur livsvillkoren har påverkats. Resultaten ska följas upp ett år senare för att kunna fastslå eventuella långvariga effekter.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.