lördag 18 april 2020

Islänning bröt mot karantän - tvingas böta 50 000 kronor

50 000 isländska kronor i böter blir straffet för en isländsk man som struntade i kravet på karantän. När mannen kom hem från en utlandsresa följde han inte reglerna som föreskriver två veckors hemkarantän. Regelbrottet upptäcks när han greps av polisen sedan han sparkat på bilar i centrala Reykjavík.

Islänningar som återvänder hem efter att ha vistats i utlandet måste nu sitta i karantän i två veckor. Syftet med åtgärden är att minska risken för spridning av coronaviruset covid-19. Motsvarande krav ställs inte på turister. Myndigheterna överväger dock liknande åtgärder för utländska besökare.

Nu har för första gången en person fällts för brott mot karantänreglerna. Mannen tvingas böta 50 000 isländska kronor. Det är de lägsta möjliga böterna för den här typen av regelbrott. Den högsta summan är 250 000 kronor.

Mannen återvände nyligen till Island efter att ha vistats utomlands. Efter att ha landat på flygplatsen i Keflavík struntade han i kravet på karantän.

Några dagar senare greps mannen av polisen i centrala Reykjavík. Han stoppades av polis sedan han gått omkring och sparkat på bilar. Det var då det uppenbarade sig att han vistats utomlands utan att ha brytt sig om restriktionerna.

Polisen räknar med att klara av ytterligare ett fall i dagarna. Här rör det sig om ett företag på landsbygden som inte får ha öppet på grund av restriktionerna. Företaget trotsade dock förbudet och hade öppet ändå. Det är troligt att även företaget straffas med böter.

Polisen håller på att utreda fler fall av brott mot sammankomstförbudet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.