onsdag 1 april 2020

Islänningar uppmanas att hålla sig hemma under påsken

Islänningar bör avstå från resor och inte åka till sommarstugan under påskhelgen. Den uppmaningen kom i går från både civilförsvarschefen Víðir Reynisson och sjukhusdirektören Páll Matthíasson. Samtidigt fortsätter antalet smittade av coronaviruset att öka i lägre takt. I dag lanseras en app som ska underlätta smittspårning.

Antalet bekräftade fall av coronaviruset covid-19 ökade i går till 1 135. Under det senaste dygnet var det 49 personer som testade positivt för smittan. Det var det lägsta antalet på fem dagar.

Men det är ett växande antal coronasmittade som behöver sjukhusvård. Det var i går 35 personer som låg på sjukhus - och elva av dem vårdades på intensivvårdsavdelning.

Det var 8 879 personer som satt i karantän och 935 personer som hölls i isolering.

Hittills har 17 904 personer testats för viruset. Och det antalet ska öka under de närmaste dagarna. Íslensk erfðagreining har de två senaste veckorna testat närmare 10 000 personer. De testerna har genomförts i Kópavogur. Vd:n Kári Stefánsson säger i Morgunblaðið att företaget inom kort ska börja med tester i andra delar av landet.

Målet med Íslensk erfðagreinings tester är att undersöka coronavirusets utbredning i samhället. Testerna ger också företaget en möjlighet att studera viruset. Kári Stefánsson säger i Fréttablaðið att Íslensk erfðagreining har upptäckt 130 mutationer av covid-19 som inte har påträffats i något annat land.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att en smittspårningsapp förhoppningsvis ska lanseras i dag. Förhoppningen är att ett stort antal islänningar ska ladda ned appen och ge samtycke till datainsamling. Den ska underlätta smittspårning av coronaviruset.

Uppgifterna som samlas in genom appen används när en person testar positivt för viruset. Myndigheterna får då tillgång till information om alla mobiltelefoner som befunnit sig i närheten av den smittades telefon. Därmed kan personer som kan ha utsatts för smittan snabbt ringas in.

Något förbud mot resor i påsk är ännu inte aktuellt - men det har diskuterats. Däremot avrådde både Víðir Reynisson, chef för civilförsvaret, och Páll Matthíasson, direktör för sjukhuset Landspítali i Reykjavík, alla islänningar från att åka till sommarstugan eller att göra andra resor i påsk. I stället uppmanade de alla att hålla sig hemma och att inte resa i onödan.

Víðir Reynisson sade att coronaviruset ännu inte har kulminerat på Island. Medborgarna bör därför göra vad de kan för att bidra till att sjukvården ska kunna hantera de coronasmittade som behöver vård:
"Ju fler som är på resande fot, desto större är sannolikheten för olyckor och därmed skapas ett tryck på sjukvården som redan är pressad."
Páll Matthíasson talade om att han hade hört islänningar diskutera möjligheterna att uppleva den egna naturen när det inte finns några turister på Island. Men det var inget han rekommenderade:
"Det är en dålig idé. Gör inte det."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.