söndag 26 april 2020

Kustbevakningen räddade knölval som fastnat i fiskenätPå morgonen den 22 april meddelade en fiskebåt att en knölval fastnat i ett fiskenät söder om Langanes på nordöstra Island. När larmet kom befann sig kustbevakningens fartyg Þór 35 sjömil från platsen. Med hjälp av småbåtar kunde besättningen skära loss valen från fiskenätet. Knölvalen hade trasslat in stjärtfenan och nosen i nätet.

En vuxen knölval blir 14 till 16 meter lång. Och det var troligen ett fullvuxet djur som i onsdags morse upptäcktes ha fastnat i ett fiskenät söder om Langanes. Knölvalen bedömdes vara 12 till 14 meter lång.

Knölvalen påträffades av besättningen på den fiskebåt som hade lagt ut nätet. De kontaktade Matvælastofnun som i sin tur kontaktade kustbevakningen. Eftersom fartyget Þór fanns i närheten fick kustbevakningen uppdraget att försöka få loss djuret.

Besättningen använde småbåtar för att komma nära knölvalen. Med hjälp av knivar som de hade satt fast på stänger kunde de så småningom skära loss djuret från fiskenätet. Det var inte helt enkelt eftersom knölvalen hade trasslat in både stjärtfenan och nosen i nätet.

Knölvalen hade enligt ett pressmeddelande ådragit sig lindriga skador på kroppen när den försökt ta sig loss. Skadorna ska dock inte ha bedömts som så allvarliga att de på något sätt skulle hindra valen.

Ovan kan du se hur det gick till när kustbevakningen undsatte knölvalen.