onsdag 8 april 2020

Lägsta antalet coronasmittade på Island på två veckor

Bara 24 nya fall av coronaviruset covid-19 bekräftades på Island i går. Det är det lägsta antalet på två veckor. Samtidigt var det 99 personer som tillfrisknade under det senaste dygnet. Men det är ännu för tidigt att säga att utbrottet har kulminerat. Samtidigt meddelar myndigheterna att det är troligt att vissa restriktioner blir kvar hela året för att minska smittspridningen.

Coronautbrottet på Island väntas kulminera inom de närmaste dagarna. Det var i går 1 586 personer som testat positivt för covid-19. Men det var bara 24 nya fall som tillkom under det senaste dygnet. Det var den lägsta siffran sedan den 22 mars.

Samtidigt var det 99 personer som friskförklarades. Därmed sjönk antalet som bar på smittan till 1 021 personer - vilket var det lägsta antalet på tre dagar.

Det var i går 39 personer som vårdades på sjukhus. Av dessa låg 13 smittade på intensivvårdsavdelning. Utöver 1 021 personer som hölls i isolering var det 4 407 personer som satt i karantän.

Smittskyddsläkaren Þór­ólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att det var glädjande att så få nya fall hade upptäckts. Han ansåg dock att det var för tidigt att fastslå att det skulle röra sig om ett trendbrott:
"De närmaste dagarna kommer att avgöra om vi har nått kulmen eller inte. Det vore önskvärt om så vore fallet."
Þór­ólfur Guðnason sade sig räkna med att det kommer att dröja ytterligare några dagar innan vårdbehovet kulminerar. Skälet är att det ofta tar flera dagar från att smittan upptäcks till att en person blir svårt sjuk.

Förbud mot sammankomster och andra restriktioner gäller till och med den 4 mars. Enligt Þór­ólfur Guðnason kommer myndigheterna under nästa vecka att presentera en plan för hur de ska avvecklas.

Men islänningarna bör räkna med att vissa restriktioner kommer att bli kvar under hela året. Annars finns det enligt Þór­ólfur Guðnason en risk för att antalet smittade ökar på nytt. Det kan bli aktuellt att införa begränsningar för turismen - och samtidigt måste islänningar räkna med att inte kunna resa som vanligt. Det är också sannolikt att många av sommarens festivaler och högtider måste ställas in.

Þór­ólfur Guðnason sade att den bästa metoden är att avveckla restriktioner stegvis. Genom tålmodighet kan en situation skapas där många är immuna mot covid-19. Då minskar också risken för en ny pandemi. Men han tror att coronasmittan kommer att dyka upp på nytt under de närmaste åren. Då finns det förhoppningsvis bättre redskap för att hantera viruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.