söndag 12 april 2020

Lägsta antalet coronasmittade på Island på två veckor

841 personer var i går smittade av coronaviruset covid-19 på Island. Det var det lägsta antalet på två veckor. Och bara fjorton nya fall bekräftades under det senaste dygnet. Men viruset krävde också ytterligare ett liv. En person avled på Landspítali i Reykjavík efter att ha smittats av coronaviruset. Nu har totalt åtta coronasmittade personer dött på Island.

För femte dagen i följd minskade i går antalet coronasmittade personer på Island. Det var då 841 personer som bar på smittan - och exakt lika många hade testat positivt för viruset men friskförklarats.

Det var endast fjorton nya fall som upptäcktes. Totalt har nu 1 689 personer bekräftats vara smittade. Gårdagens siffra var den lägsta på drygt två veckor - men det var också färre prover som hade tagits.

Samtidigt satt 3 080 personer i karantän medan 36 personer vårdades på sjukhus. Tio av patienterna låg på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare en person avled i går efter att ha smittats av coronaviruset. Det uppger Landspítali i ett pressmeddelande. Det är nu åtta personer på Island som har dött till följd av coronasmitta.

Smittskyddsläkaren Þór­ólfur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att dagens restriktioner kommer att avvecklas under lång tid. De första kommer sannolikt att avvecklas den 4 maj. Men han sade att islänningarna måste räkna med att inte kunna resa som vanligt i sommar. Det är troligt att reglerna om att hålla två meters avstånd och rådet att undvika sammankomster kommer att kvarstå.

Enligt Þór­ólfur Guðna­son ser det ut som att många restriktioner kommer att gälla hela året. Han förvarnade också för att många av sommarens festivaler kommer att påverkas av begränsningarna.

Nordvästra Västfjordarna är en av de hårdast drabbade regionerna. Där har myndigheterna nu beslutat att behålla de hårdare restriktionerna till och med den 26 april. Polisen skriver på Facebook att det bland annat innebär ett fortsatt förbud mot sammankomster med fler än fem deltagare. Personer uppmanas att hålla sig hemma och att inte resa om det inte är nödvändigt.

Icelandair kommer de närmaste tre veckorna att flyga åtta gånger mellan Keflavík och London, sju gånger mellan Keflavík och Boston och tre gånger mellan Keflavík och Stockholm. Utrikesdepartementet uppger på Facebook att alla andra avgångar med Icelandair är inställda.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.