måndag 20 april 2020

Lägsta antalet coronasmittade på Island på en månad

Tretton dagar i följd har antalet coronasmittade på Island minskat. Lika länge har det alltså varit fler som tillfrisknat än som testat positivt för covid-19. Det var i går 434 personer som bar på smittan - det lägsta antalet på en månad. En person i 60-årsåldern blev i torsdags det nionde dödsoffret för coronautbrottet på Island.

Coronautbrottet är på väg att ebba ut på Island. Med två veckor kvar tills de första restriktionerna avvecklas är det allt färre som smittas av covid-19 samtidigt som allt fler tillfrisknar. Tretton dagar i följd har antalet som testat positivt för coronaviruset varit lägre än antalet friskförklarade.

Det var i går 434 smittade som hölls i isolering. Så få smittade har Island inte haft på en hel månad. De senaste nio dagarna har det aldrig registrerats mer än femton nya fall om dagen.

Även trycket på sjukvården har lättats. Det var i går 28 coronapatienter som vårdades på sjukhus. Av dessa var det fyra personer som låg på intensivvårdsavdelning. Dessutom var 1 220 personer i karantän.

Totalt har nu 42 762 personer testats för coronaviruset. Av dessa har 1 771 personer testat positivt.

Medelåldern för de smittade är 40 år. Det är bara 5 procent av dem som testat positivt som har fyllt 70 år. Den siffran betraktar myndigheterna som att de med framgång har lyckats skydda äldre medborgare som i sig är en riskgrupp. Barn tycks smittas i lägre utsträckning än vuxna. Endast 10 procent av dem som fått viruset är under 18 år.

Smittspårning och tester har varit myndigheternas främsta redskap för att bromsa och förhindra smittspridning. Ævar Pálmi Pálmason, som leder civilförsvarets smittspårning, säger till Vísir att det normala är att ett positivt test hos en person leder till att fem till femton behöver sättas i karantän. Men i ett fall var det nästan 200 personer som tvingades i karantän.

I torsdags krävde pandemin ytterligare ett människoliv. Det var en person i 60-årsåldern som avled på Landspítali i Reykjavík efter att ha smittats av coronaviruset. Det var det nionde offret för covid-19 på Island.

Västmannaöarna och nordvästra Västfjordarna har de senaste veckorna varit de hårdast drabbade regionerna. Men på Västmannaöarna har bara ett fall upptäckts sedan den 6 april. Det var enligt ett pressmeddelande i fredags som en person testade positivt. Det rörde sig dock om en person i en familj där smittan funnits tidigare. Myndigheterna så därför inte fallet som ett tecken på en ny smittvåg.

Utvecklingen på Västmannaöarna gör att myndigheterna enligt ett pressmeddelande i dag avvecklar de restriktioner som varit specifika för kommunen. För att förhindra smittspridning sattes gränsen för tillåtna sammankomster vid tio personer. Men i dag höjs gränsen till tjugo personer - vilket är samma antal som i övriga landet.

I Västfjordarna finns det inga tecken på utbredd smittspridning i samhället. Íslensk erfðagreining har testat 1 713 personer i Ísafjörður och Bolungarvík, de två hårdast drabbade orterna. Bara sex personer testade positivt - vilket motsvarar 0,4 procent. Det uppger polisen på Facebook.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason fick både i fredags och i går frågor om Sveriges hantering av coronakrisen. Han sade i fredags att den svenska strategin uppenbart var att skapa flockimmunitet. Det var dock en metod som han inte ville använda på Island. Då hade dödsoffren sannolikt varit betydligt fler än dagens nio:
"Om 60 procent av folket ska smittas - och vi talar om 1 till 5 procent av folket här har smittats - så tror jag att alla ser vad som hade hänt här om vi hade sextiofaldigat den epidemi som är här nu. Det hade blivit en förskräcklig situation."
Under gårdagens presskonferens sade Þórólfur Guðnason att han inte ville recensera Sveriges agerande. Men han upprepade att kostnaderna i människoliv hade blivit höga för att uppnå flockimmunitet:
"Vi vet vad flockimmunitet betyder. Vi vet att det behöver finnas utbredd immunitet i samhället för att stoppa det här viruset och jag tror att det skulle bli en enorm offerkostnad om vi skulle uppnå det förhållandevis snabbt och det skulle inte bara vara en offerkostnad vad gäller denna sjukdom. Det skulle vara en offerkostnad för andra patientgrupper, sjukvårdssystemet, alltihop."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.