måndag 13 april 2020

Lägsta antalet nya coronafall på Island på över en månad

Tolv personer testade positivt för coronaviruset covid-19 under det senaste dygnet. Så få har inte de nya fallen av coronasmitta varit på över en månad. Samtidigt sjönk antalet som bar på smittan för sjätte dagen i följd. Det var i går 804 personer som hölls i isolering eftersom de bekräftats vara smittade av coronaviruset.

För sjätte dagen i följd var det fler som friskförklarades än som testade positivt för coronaviruset covid-19. Det var tolv personer som bekräftades vara smittade under det senaste dygnet. Och det var 46 personer som tillfrisknade. De nya registrerade fallen har inte varit så få på en dryg månad.

Det var i går 804 personer som hölls isolerade eftersom de testat positivt för viruset. Det var det lägsta antalet smittbärare på drygt två veckor. Av de smittade var det 39 som vårdades på sjukhus - varav nio på intensivvårdsavdelning.

Totalt är det nu 1 701 personer som har testat positivt för viruset. Sammanlagt är det 35 253 som har testats - vilket innebär att nästan en tiondel av Islands befolkning nu har lämnat prover för viruset.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att utbrottet fortsatte att minska i omfattning. Hon räknade dock med att smittan kommer att spridas under lång tid framöver. Om den skulle få stor utbredning inom ett begränsat område kan det bli aktuellt att skärpa restriktionerna.

De grundläggande smittskyddsåtgärderna - som att hålla avstånd, tvätta händerna och använda handsprit - kommer att vara rekommenderade under lång tid framöver.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade att de första restriktionerna kommer att avvecklas den 4 maj. Därefter kommer de att avvecklas i två till tre steg med tre till fyra veckors mellanrum. Han ansåg att det var viktigt att sprida ut åtgärderna så att det gick att studera effekterna innan nästa steg.

I den första etappen kan vissa typer av inrättningar få öppna på nytt. Det kan också bli aktuellt att höja gränsen för deltagare vid sammankomster från dagens 20 personer. Besöksförbudet riktat mot särskilt utsatta grupper - som äldreboenden - kommer sannolikt att avvecklas sist.

Västmannaöarna har varit en av de hårdast drabbade platserna. Det är 103 öbor som har testat positivt för viruset. Men inga nya fall har registrerats sedan den 6 april. Myndigheterna har ändå beslutat att förlänga de hårdare restriktionerna till och med den 19 april. Beslutet innebär enligt ett pressmeddelande att högst tio personer får samlas samtidigt.

Polisen utreder flera fall av misstänkta brott mot sammankomstförbudet. Víðir Reynisson säger till RÚV att de första böterna kommer att utfärdas inom kort. De gäller en verksamhet som skulle ha stängts men som hölls öppen trots restriktionerna.

Sigurjón Hendriksson, vakthavande befäl vid brandkåren, säger till Vísir att ambulansutryckningarna med kopplingar till coronasmitta har minskat i antal de senaste dagarna. Han anser att det är troligt att den högsta belastningen för ambulanssjukvården nu är över.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.