torsdag 9 april 2020

Läkare: Coronautbrottet på Island är på väg tillbaka

Island har nått toppen på coronautbrottet. Nu är smittspridningen på väg nedåt. Det sade smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens. Han kunde då konstatera att antalet smittade minskade för andra dagen i följd. Men han varnade också för att lätta på restriktionerna för tidigt. Och sjukvården kommer att pressas ännu hårdare.

Under det senaste dygnet upptäcktes 30 nya fall av coronaviruset på Island. Men samtidigt var det 75 smittade som friskförklarades. Därmed minskade antalet smittade personer för andra dagen i följd. Det var då 977 personer som bar på smittan - det lägsta antalet på en vecka.

Men trycket på sjukvården är fortfarande avsevärt. Det var i går 42 coronapatienter som vårdades på sjukhus. Av dessa låg elva på intensivvårdsavdelning - nio på Landspítali i Reykjavík och två på sjukhuset i Akureyri - varav sju vårdades med respirator.

Det ser alltså ut som att utbrottet är på väg tillbaka. Av de närmare 2 000 prover som analyserades under det senaste dygnet var bara 0,3 procent positiva. Dessutom var det endast 4 195 personer som satt i karantän - en förhållandevis låg siffra.

Snart har var tionde islänning testats för coronaviruset. I går hade 30 947 prover tagits.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att utbrottet kan ha kulminerat. Skälet var just att antalet tillfrisknade nu överstiger antalet smittade:
"Som läget är nu så tycks toppen ha nåtts på riksnivå. Det betyder inte att det inte kan dyka upp gruppsmitta så vi måste fortsätta att vara vaksamma. Siffrorna pekar dock på att vi har nått toppen och till och med att vi lite är på väg nedåt och förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen."
Þórólfur Guðnason varnade för att lätta på restriktionerna för tidigt. Den omfattande testningen visar att en majoritet av islänningarna inte har kommit i kontakt med coronaviruset. Därför finns fortfarande risken för en ny våg av fall om inte restriktionerna respekteras:
"Eftersom om vi skulle stoppa allt det här och sluta med allt så vore det mycket sannolikt att vi fick en annan epidemi. Jag tror att det är en mycket liten del av folket som har fått den här smittan så majoriteten är fortfarande mottaglig."
De restriktioner och förbud som har införts på grund av coronautbrottet kommer att avvecklas stegvis. Under nästa vecka väntas myndigheterna presentera en plan för hur det ska gå till.

Inom sjukvården kommer dock situationen att bli ännu mer kritisk. Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade att hon räknar med att det högsta antalet coronasmittade drabbar vården inom sju till tio dagar.

Alma Möller meddelade även att smittspårningsappen Rakning C-19 nu har laddats ner av 121 000 personer.

Västmannaöarna är en av de platser som har drabbats hårdast av coronautbrottet. Men i går registrerades inga nya fall i kommunen. Polisen skriver på Facebook att det är första gången sedan den 17 mars som ingen öbo testat positivt för viruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.