måndag 13 april 2020

Ledamot hoppar av - Renässans utan vice ordförande

Þorsteinn Víglundsson slutar i politiken för att bli vd för investeringsbolaget Hornsteinn. Han lämnar inte bara sin plats som alltingsledamot för Renässans. Dessutom lämnar han uppdraget som vice ordförande. I alltinget ersätts han av åklagaren Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir. Skiftet mellan de två sker på tisdag.

Renässans ställde för första gången upp i val till alltinget hösten 2016. Partiet fick 10,5 procent av rösterna. En av de sju ledamöter som valdes in var Þorsteinn Víglundsson. När Renässans bildade regeringen med Självständighetspartiet och Ljus framtid utsågs han till socialminister.

Efter knappt fyra år i rikspolitiken väljer nu Þorsteinn Víglundsson att sluta. Han lämnar sin plats i alltinget och han avsäger sig också posten som vice ordförande för Renässans. Redan i veckan börjar han som vd på investeringsbolaget Hornsteinn. Han säger i ett pressmeddelande att han är tacksam för tiden inom politiken:
"Jag är stolt över att ha deltagit i Renässans uppbyggnad och längtar efter att följa mitt parti växa och utvecklas ännu mer. Renässans har etablerat sig som ett starkt och tydligt alternativ för liberala människor."
Efterträdare i alltinget blir Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir. Hon är jurist och arbetar som åklagare. Hon har tidigare varit ersättare i alltinget. När Þorsteinn Víglundsson var socialminister var hon dessutom hans assistent.

Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir har även andra band till alltingspolitiker. Hon var tidigare gift med Ágúst Ólafur Ágústsson som är ledamot för Socialdemokraterna. De har också tre gemensamma barn.

Renässans behöver alltså välja en ny vice ordförande. Partiets stadgar säger att uppdraget ska innehas av en man eftersom ordföranden för tillfället - Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - är kvinna. Det är inte klart när nästa landsmöte kommer att hållas. Det skulle ha ägt rum i mars men sköts upp till hösten på grund av coronautbrottet.