lördag 11 april 2020

Misstänks ha förfalskat intyg för att stjäla läkemedel

En kvinna greps i går misstänkt för att ha förfalskat intyg och för att ha stulit läkemedel. Kvinnan flögs från Reykjavík till Ísafjörður i måndags för att täcka upp på ett coronadrabbat äldreboende i Bolungarvík. Men kvinnan var inte utbildad undersköterska. I stället tros syftet ha varit att komma över receptbelagda läkemedel. Kvinnan förnekar brott.

I måndags flögs tio personer med kustbevakningens helikopter från Reykjavík till Ísafjörður. Därifrån kördes de till äldreboendet Berg i Bolungarvík. Där hade flera boende smittats av coronaviruset. Smittan hade i sin tur spridits till en stor del av personalen. Det rådde därför stor brist på personal eftersom majoriteten satt i karantän.

Tio personer kallades in för att avlösa den befintliga personalen i Bolungarvík. Men i torsdags kväll fick Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, den regionala sjukvårdsmyndigheten, upplysningar om att en kvinna skulle ha förfalskat intyg om att hon skulle vara utbildad undersköterska. Hon skulle dessutom ha stulit receptbelagda läkemedel.

Intyget var nödvändigt för att få arbeta på äldreboendet. Det var också titeln som undersköterska som gjorde att kvinnan fick tillgång till läkemedel avsedda för de boende. Hon hann enligt RÚV arbeta tre nattskift på äldreboendet innan hon togs ur tjänst.

Gylfi Ólafsson, chef för Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, larmade polisen i går förmiddag. Kvinnan greps och fördes till polisstationen i Ísafjörður för förhör. Samtidigt genomfördes en husrannsakan i kvinnans tillfälliga bostad.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att kvinnan släpptes efter förhöret. Misstankarna om att ha förfalskat intyg om yrkesbehörighet och att ha stulit läkemedel kvarstår. Enligt Vísir ska hon ha visat upp utländska intyg som alltså visade sig vara falska.

Kvinnan sitter nu i karantän eftersom hon kan ha utsatts för coronaviruset covid-19. Hon har visserligen använts skyddsutrustning i kontakterna med de boende på Berg. Eftersom hon visade sig sakna vårdutbildning finns det enligt myndigheten en risk för att hon kan ha använt utrustningen på ett sätt som inte gav fullgott skydd mot viruset.

Kvinnan förnekar brott. I ett uttalande som skickats till DV uppger hennes advokat att hon aldrig undanhållit att hennes utbildning inte hade godkänts av isländska myndigheter. De övriga anklagelserna beskrivs som "orimliga". DV skriver att hon i sociala medier hade publicerat flera uppdateringar om arbetet i Bolungarvík.

Tre sjuksköterskor ska nu tillfälligt flyttas till Berg för att stödja den befintliga personalen.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, fick frågor om fallet under gårdagens presskonferens om coronautbrottet. Hon sade att den inställda flyg- och färjetrafiken kunde ha skapat en situation där det fanns en stor efterfrågan på narkotika som inte längre kunde tillgodoses. Det skulle kunna vara ett skäl till att kvinnan sökte sig till vården för att försöka komma över läkemedel.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet i Bolungarvík.