lördag 29 januari 2022

Odlade cannabis och tillverkade amfetamin - får fängelse

Sju och sex års fängelse blir straffet för tre män som döms för att ha odlat cannabis och tillverkat amfetamin. I ett sommarhus i Borgarfjörður framställde männen 8,5 kilo amfetamin. På en gård i Þykkvibær hittades 206 cannabisplantor. Under rättegången tog en annan man på sig skulden - men hans vittnesmål anses inte vara trovärdigt.

Under våren 2020 spanade isländsk polis under en längre tid på en man som bodde på en gård i Þykkvibær. Det fanns misstankar om att byggnaderna användes för annat än svampodling och stall. Mannen hade tidigare dömts till sju års fängelse efter att ha försökt smuggla in amfetamin, MDMA och ecstasy till Island.

Spaningarna hade pågått en längre tid. Mannen dök ständigt upp i Þykkvibær. Polisen noterade att han aldrig använde sin egen bil eller den mobiltelefon som fanns registrerad på honom i samband med besöken.

Misstankarna gjorde att polisen började följa mannens rörelser. Han åkte vid flera tillfällen till ett sommarhus i Borgarfjörður. Där syntes han till ihop med två andra män. En av dem hade dömts till nio och ett halvt års fängelse för samma smugglingsförsök som han själv var inblandad i.

I maj 2019 stoppades han vid ett tillfälle av polisen. Skälet var att han misstänktes ha begått ett trafikbrott. Han var på väg från Þykkvibær och verkade enligt poliserna mycket nervös. Inte minst tycktes han vara skärrad när de frågade honom om vad han hade i bilen. Medan de tittade i bagageutrymmet placerade de avlyssningsutrustning i bilen.

Mannen fick åka vidare. Men polisens misstankar hade stärkts. I bagageutrymmet hade de sett utrustning som kunde användas för att framställa amfetamin.

Den 7 juni samma år slog polisen till. På gården i Þykkvibær hittades 206 cannabisplantor. Där pågick en storskalig odling av cannabis. Polisen upptäckte dessutom plantor som nyligen skördats. Där fanns även utrustning för odlingen.

Samma dag gick polisen in i sommarhuset i Borgarfjörður. Ingen fanns i huset. Men polisen hittade 8,5 kilo amfetamin och en hel produktionsanläggning.

När de tre männen greps utfördes husrannsakningar i bostäderna. Då hittades stora summor i kontanter som tros härröra från försäljningen av narkotika.

En av de tre männen gjorde vissa medgivanden när det gällde odlingen av cannabis. Alla tre nekade till att ha haft något att göra med framställningen av amfetamin.

Under rättegången trädde en man fram som tog på sig hela skulden för amfetamintillverkningen. Han hävdade att de tre var oskyldiga och att det var han som var ansvarig för framställningen. Ingen av de tre skulle heller ha känt till att han framställde amfetamin i sommarhuset.

Erkännandet kom som en överraskning. Men Héraðsdómur Reykjavíkur tror inte på uppgifterna. Mannens berättelse döms ut som osannolik. I rätten ändrade han den vid flera tillfällen. Han kunde bland annat inte förklara hur tillverkningen gick till. Dessutom tydde inget på att han faktiskt befunnit sig i sommarhuset vid de tidpunkter han själv angivit. Vid ett tillfälle var det uppenbart att han varit utomlands och inte i Borgarfjörður.

En av männen döms nu till sju års fängelse. De två andra männen döms till sex års fängelse. Tillsammans ska de dessutom betala 20 miljoner isländska kronor i rättegångskostnader. De blir också av med all utrustning som användes i produktionen - däribland en personbil. Kontanterna - totalt 555 000 isländska kronor, 3 775 euro och 2 120 dollar - tillfaller även de myndigheterna.

De tre männen misstänks även för penningtvätt. De misstankarna gäller just hanteringen av kontanter i samband med narkotikaaffärer. Det är ännu inte klart om det kommer att väckas åtal mot någon av dem på den punkten.

Här kan du läsa mer om fallet och här kan du läsa domen i sin helhet.