lördag 18 april 2020

Polis spanade efter spår från isbjörn på norra Island

I lördags kväll fick polisen på Island uppgifter om misstänkta spår efter en isbjörn norr om Skagaströnd. Dagen därpå tog de sig upp på Skagaheiði för att spana ut över halvön. Men ingen isbjörn syntes till. Spåren var flera dagar gamla - och det gick inte att fastslå om det rörde sig om avtryck från en isbjörn eller något annat djur.

Under 2000-talet har två isbjörnar simmat i land i Skagafjörður. Sommaren 2008 sköts en isbjörn nära gården Hraun. Och sommaren 2016 sköts en isbjörn vid gården Hvalnes. Det var också det senaste tillfället som en isbjörn från Grönland tagit sig till Island.

Historiskt är det många isbjörnar som har kommit i land just vid Skagafjörður. Havsströmmar från östra Grönland kan föra isbjörnar som hamnar långt ut på drivisen till den här delen av Island. I dagsläget finns dock ingen drivis nära kusten. Tidigare i veckan var den närmaste drivisen fyra mil bort från Hornstrandir i Västfjordarna.

Sent i lördags kväll larmade lokalbefolkning polisen i Norðurland vestra. De hade påträffat något som såg ut som isbjörnsspår norr om Skagaströnd. De hade dock inte sett någon björn i området.

Polisen skriver på Facebook att en patrull kom till området på söndagsmorgonen för att undersöka spåren. De använde snöskoter för att ta sig upp på Skagaheiði för att få en överblick över området. Där såg de inte någon isbjörn.

Enligt polisen var spåren mycket otydliga. De var sannolikt flera dagar gamla. Det gick inte att fastslå att det rörde sig om avtryck från en isbjörn. Det fanns inte heller några andra tecken på att en isbjörn skulle befinna sig i området.

Stefán Vagn Stefánsson vid polisen i Norðurland vestra säger till Vísir att den här typen av utryckningar inte är helt ovanliga. Den här gången visade det sig dock sannolikt vara falskt alarm:
"Det är så att vi alltid regelbundet i Norðurland vestra får uppgifter om att det har setts spår eller att det finns misstankar om att isbjörnar tar sig i land. I de allra flesta tillfällena är det tack och lov något som saknar stöd i verkligheten. Det verkar vara så att det här är ett sådant fall."
Här kan du läsa mer om den isbjörn som sköts i området sommaren 2016.