torsdag 30 april 2020

Sista coronapatienten utskriven från sjukhuset i Akureyri


Den sista coronapatienten skrevs i går ut från sjukhuset i Akureyri. På Landspítali i Reykjavík vårdas alltjämt sex personer som smittats av covid-19. Under gårdagen upptäcktes två nya fall av viruset. Men det var samtidigt nitton tidigare smittade som friskförklarades. Antalet smittade är nu det lägsta på en och en halv månad.

Effekterna av coronaviruset covid-19 fortsätter att ebba ut på Island. I tisdags skrevs den sista patienten på intensivvårdsavdelningen på Landspítali i Reykjavík ut. På sjukhuset vårdas nu sex coronasmittade personer. Men på sjukhuset i Akureyri skrevs den sista patienten ut i går.

Händelsen innebär inte att beredskapen vid sjukhuset slopas. Det finns fortfarande en särskild öppenvårdsavdelning för coronapatienter och fortsatt beredskap för att ta emot smittade personer som behöver hållas i isolering.

Under det senaste dygnet testade två personer positivt för covid-19. Totalt uppgår nu antalet bekräftade fall till 1 797 personer.

Det var i går 131 smittade som hölls i isolering - det lägsta antalet på en och en halv månad. Ända sedan coronautbrottet kulminerade den 5 april har personer friskförklarats i snabbare takt än vad andra personer har insjuknat. Dessutom satt 715 personer i karantän.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason fick under gårdagens presskonferens frågor om varslen inom turistnäringen. Såväl utlänningar som islänningar som reser in till Island till och med den 15 maj måste genomgå två veckors karantän. Han såg dock inte det beslutet i sig som ett hot mot turismen. Resandet hade mer att göra med regler i andra regler:
"Jag vill påpeka att jag inte tror att turismen här på Island nu står eller faller med att vi antingen öppnar eller håller gränserna stängda. Det finns ingen turism just nu. Det kanske kan dyka upp enstaka turister eller enstaka grupper men jag tror inte att det blir i någon större omfattning oavsett vad vi gör."
Nordvästra Västfjordarna är en av de hårdast drabbade regionerna i landet. Under Heilbrigðisstofnun Vestfjarðas presskonferens i går sade regionläkaren Súsanna Björg Ástvaldsdóttir att det statistiskt sett borde finnas ytterligare ett tiotal smittade i området. Hon uppmanade därför alla som hade några som helst symtom att testa sig:
"Det är just dessa individer som smittar väldigt väl, som har lite snuva och tycker att de bara har en västfjordsk förkylning och inte ser någon anledning för att komma och testa sig."
Delar av personalen på sjukhuset i Akureyri firade i går utskrivningen genom en film som fick stor spridning på Facebook. Du ser filmen ovan.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.