fredag 3 april 2020

Två nya dödsfall efter coronautbrottet på Island

En 75-årig man och en kvinna i 70-årsåldern har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset covid-19. Totalt har nu fyra coronasmittade dött på Island. Nu har 1 319 personer testats positivt för viruset. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir väntas i dag förlänga förbudet mot sammankomster till den 4 maj.

Den 16 mars avled en australisk turist i 30-årsåldern på sjukhuset i Húsavík efter att ha smittats av coronaviruset covid-19. Han kom till sjukhuset dagen innan med svåra lungbesvär. Hans liv gick inte att rädda. En vecka senare dog en 71-årig isländsk kvinna från Hveragerði på Landspítali i Reykjavík. Hon hade då varit svårt sjuk i en vecka.

Under onsdagen avled ytterligare två coronasmittade. Landspítali tillkännagav dödsfallen i ett pressmeddelande i går.

En av de avlidna var en kvinna i 70-årsåldern. Den andra var den 75-årige maken till den kvinna som gick bort den 23 mars. Mannen led inte av några andra sjukdomar utöver coronasmittan. Men den 26 mars försämrades hans tillstånd dramatiskt. Han vårdades därefter med respirator. Parets son kommenterar föräldrarnas bortgång i Stundin:
"Jag har egentligen inga ord kvar. Jag hoppas bara att de befinner sig på en bra plats och har det bra tillsammans. Jag älskar er båda."
Det är nu 1 319 personer som har testats positivt för coronaviruset. Det är 44 smittade som vårdas på sjukhus - varav två på sjukhuset i Akureyri och övriga i Reykjavík. Tolv personer ligger på intensivvårdsavdelning.

Antalet personer i karantän är nu 7 166. Och 20 930 personer har testats för viruset.

De två senaste dagarna är det fler som har testat positivt. Prognosen för smittspridningen har därför uppdaterats - och den är nu något dystrare än tidigare. Omkring 1 800 personer väntas smittas av covid-19. En mer pessimistisk prognos är att så många som 2 500 personer kan smittas. Coronautbrottet väntas kulminera första halvan av april.

Än så länge anser myndigheterna att åtgärderna för att bekämpa smittspridningen har varit framgångsrika. Det är dock fler smittade än förväntat som behöver sjukhusvård. Det gör också att vården utsetts för allt större påfrestningar.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att förlänga förbudet mot sammankomster och andra rekommendationer till den 4 maj. Tidigare i veckan talade han om en förlängning till den 30 april. Han anser dock att det är bättre att behålla förbudet under helgen för att exempelvis undvika folksamlingar i samband med första maj-firandet.

Svandís Svavarsdóttir kommer att ta upp frågan under dagens regeringssammanträde. Hon väntas då besluta om en förlängning till den 4 maj.

Den övre gränsen för sammankomster är tjugo deltagare. Men det finns två undantag. På Västmannaöarna får bara tio personer samlas. Där uppgår antalet smittade enligt ett pressmeddelande till 69 personer.

Och i Bolungarvík, Hnífsdalur och Ísafjörður i Västfjordarna är gränsen fem deltagare. Polisen skriver på Facebook att antalet smittade i regionen i går steg till 24 personer. Ett stort antal av de smittade var ombord samma trålare från Bolungarvík.

Myndigheterna har nu gett klartecken till löpande publicering av antalet smittade och personer i karantän på kommunnivå. Enligt RÚV är det Húnaþing vestra som har den högsta andelen smittade kommuninvånare med drygt 2 procent. Flest i karantän har Västmannaöarna med drygt 8 procent.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, uppmanade under presskonferensen personer som mist känslan av smak eller lukt att testa sig för covid-19. Det har visat sig att förlorad smak eller lukt kan vara ett symtom på coronaviruset - även om personen är fri från andra symtom.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson manade kunder att behandla kassapersonal och butiksanställda med respekt. Han sade sig ha fått information om att många tvingades utstå negativa kommentarer på grund av kraven på avstånd i butikerna. Den som ogillade reglerna borde vända sig till civilförsvaret i stället för att klaga på personalen.

Han ansåg att det var positivt att många kommer att avstå från att resa i påsk. Víðir Reynisson uppmanade också allmänheten att göra inköpen till påskhelgen i god tid så att det inte blir trångt i butikerna.

Smittspårningsappen Rakning C-19 lanserades i går. Den finns till Android och IOS. Civilförsvaret skriver i ett pressmeddelande att appen får större effekt ju fler som använder den. Den kan bli ett viktigt verktyg i kampen för att stoppa smittspridningen.

Arrangörerna av festivalen Secret Solstice i Reykjavík meddelade i går på Facebook att den inte kommer att genomföras i sommar. I stället flyttas festivalen till nästa år med samma program.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.