torsdag 30 april 2020

Varselvåg i isländsk turistnäring efter coronakrisen

Bussföretaget Kynnisferðir varslade i går 150 personer och konkurrenten Gray Line meddelade att 107 anställda varslas. Utflyktsföretaget Arctic Adventures gjorde sig av med samtliga i personalen - totalt 152 personer. Även alla 60 anställda på Hótel Saga i Reykjavík varslades om uppsägning. Totalt var det i går omkring 800 personer som varslades.

Tisdagen var en av de svartaste dagarna i det isländska näringslivets historia. Icelandair varslade då drygt 2 000 anställda om uppsägning. Varslet var det största någonsin på Island. Inom loppet av en månad har bolaget varslat halva personalstyrkan. De kvarvarande har korttidspermitterats eller gått ned i lön.

Turismen och resandet har i det närmaste upphört efter coronautbrottet. Varselvågen fortsatte under gårdagen. Då var det omkring 800 personer som fick besked om att de mister sina jobb. Nästan samtliga stora varsel kom från företag inom turistnäringen.

Bussföretaget Kynnisferðir varslade i går 150 av 320 anställda om uppsägning. Utflykter och flygbussar har varit en stor del av verksamheten. Den har nu i det närmaste utraderats. Anledningen till att inte fler varslades är att Kynnisferðir svarar för delar av kollektivtrafiken i huvudstadsregionen.

Konkurrenten Gray Line varslade 107 anställda - vilket motsvarar 93 procent av personalstyrkan. Till skillnad från Kynnisferðir har Gray Line få uppdrag utan koppling till besöksindustrin.

Utflyktsarrangören Arctic Adventures meddelade att samtliga 152 anställda tvingas gå. Tröllaferðir, en annan utflyktsarrangör, varslade alla 50 i personalen utom en. Syftet med att behålla en anställd är att bland annat försöka driva in krav från kunder och att kunna komma igång snabbt när coronakrisen är över.

Arcanum Glacier Tours kommer att lämna ett varsel i dag. Tio till tjugo personer kommer att få behålla sina jobb - medan omkring 90 procent av personalen tvingas gå.

Resebyrån Iceland Travel - ett dotterbolag till Icelandair - kommer dessutom att varsla majoriteten av de 130 anställda före månadsskiftet.

Hótel Saga i Reykjavík bantade redan i mars personalstyrkan från 100 till 60 personer. I går stod det klart att även resterande personal varslas om uppsägning. Hotellet har de senaste veckorna haft en beläggning på 1 till 2 procent. Fler hotellkedjor väntas lägga nya varsel i dag.

Taxfree-butiken Fríhöfnin på flygplatsen i Keflavík har tappat 98 procent av omsättningen under coronautbrottet. Moderbolaget Isavia meddelade i går att ytterligare 30 anställda nu varslas om uppsägning. Dessutom blir det inget av bolagets planer på att anställa 140 sommarvikarier.

De senaste dagarnas varsel innebär att nu totalt omkring 50 000 personer får någon form av arbetslöshetsersättning. Vinnumálastofnun förutspådde tidigare en ökning av arbetslösheten till 16,9 procent i april. Trots nya åtgärdspaket från regeringen är det troligt att den siffran blir ännu högre.

Här kan du läsa mer om Icelandairs varsel.