söndag 10 maj 2020

Bara två coronasmittade vårdas på sjukhus på Island

Bara två coronasmittade patienter vårdas nu på Landspítali i Reykjavík. Inga nya fall av covid-19 registrerades under det senaste dygnet. Och det är nu bara arton personer i hela landet som hålls i isolering eftersom de bär på coronaviruset. I fem veckor i följd har antalet nya smittade varit färre än antalet personer som tillfrisknat.

I måndags lättade Island på de restriktioner som införts för att bekämpa coronaviruset covid-19. Än så länge har det inte resulterat i någon ny våg av smittspridning. Den senaste tiden har de nya fallen av smittan varit så få att myndigheterna tänker fortsätta avvecklingen av restriktionerna i snabbare takt än vad som ursprungligen var planerat.

Inga nya fall av coronasmitta rapporterades under gårdagen. Inget av de 515 prover som analyserades var positivt.

Det är nu bara två coronapatienter som vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ingen av dem ligger på intensivvårdsavdelning eller behöver respirator. Dessutom sitter 698 personer i karantän.

I hela landet är det nu bara arton personer som hålls i isolering efter att ha testat positivt för covid-19. Fem veckor i följd har antalet nya smittade varit lägre än antalet personer som tillfrisknat. Och antalet som bär på smittan är nu det lägsta på nio veckor.

Totalt är det nu 53 260 personer som har testats för coronaviruset - vilket motsvarar nästan 15 procent av Islands befolkning. Det är 19 518 personer - drygt 5 procent av invånarna - som har genomgått två veckors karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.