lördag 2 maj 2020

Dorrit Moussaieff insjuknade i covid-19 på Island

Dorrit Moussaieff var på Island när hon insjuknade efter att ha smittats av coronaviruset covid-19. Hon säger till RÚV att hon är tacksam för att smittan upptäcktes på Island. Hon tror att den isländska naturen hjälpte henne att bli frisk. Maken Ólafur Ragnar Grímsson, tidigare president, smittades inte av viruset.

En av de 1 798 personer på Island som har testat positivt för covid-19 är Dorrit Moussaieff, fru till tidigare presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Hon berättar i RÚV att hon hade kontakt med läkare över telefon när hon satt i isolering. Hon är tacksam för att det var just på Island som hon insjuknade:
"Jag sov i fem dagar och minns lite av dem. Jag hade ganska hög feber och muskelvärk."
Maken Ólafur Ragnar Grímsson smittades inte. Efter att ha tillfrisknat tog hon många promenader i naturen. Dorrit Moussaieff säger till RÚV att Island i sig hjälpte henne att bli fri från smittan:
"Inte bara promenaderna. Ren luft och rent vatten. All energi på Island är en nyckel som vi alla borde använda. Vi får inte underskatta den."
Enligt Dorrit Mousaieff ger coronautbrottet Island en möjlighet att ändra inriktning på turismen. Hon säger till RÚV att Island borde marknadsföras som ett resmål för kapitalstarka där hälsan står i fokus. Dessutom tycker hon att den isländska sjukvården borde börja ta emot turister mot betalning:
"Få mycket färre turister som inte lämnar skräp efter sig och inte tar med sig mat utan människor som är beredda att spendera avsevärda summor på denna otroliga och sällsynta möjlighet som Island kan erbjuda."
Dorrit Moussaieff försökte själv få betala för att bli testad för coronaviruset men fick nej av Íslensk erfðagreining. Hon anser att myndigheterna bör tillåta sjukvården att ta emot utländska patienter till marknadsmässiga priser. Hon säger till RÚV att ett sådant beslut kan bli en del av en ny sorts turism:
"När mina vänner hörde om min sjukdom så ville de alla komma till Island och insjukna här - eller rättare sagt hamna i isolering här. Sättas i karantän här där vi har frisk luft och mycket god mat."
Hon tror att turismen skulle kunna komma igång direkt. Besökare från utlandet skulle kunna hålla sig i ett slags karantän under tiden på Island och därmed inte riskera att sprida coronasmittan.