fredag 15 maj 2020

Ekonom: Nytt coronautbrott slår hårt mot Islands rykte

Ett bakslag i kampen mot coronasmittan skulle bli ett hårt slag mot Islands rykte. Konsekvenserna skulle inte bara bli ekonomiska. Det skulle sannolikt också dröja flera år innan Island åter sågs som ett säkert land för turister. Det säger ekonomen Lilja Dögg Jónsdóttir i Vísir. Hon har själv varit rådgivare åt regeringskansliet om öppningen av gränserna.

Under gårdagen testades 551 prover för coronaviruset covid-19. Inget av dem var positivt. Under hela maj har bara fyra nya fall av smittan upptäckts på Island. Det är just nu tolv personer som hålls i isolering på grund av smittan. Dessutom sitter 681 personer i karantän.

I dag tas ett litet steg mot att avveckla restriktionerna för resande. Från och med i dag stryks Grönland och Färöarna som första länder från listan över högriskområden för coronaviruset. Det innebär att personer från Grönland och Färöarna nu får resa till Island utan att tvingas till två veckors karantän.

Senast om en månad tas nästa steg mot en öppning av gränserna. Då ställs personer som reser till Island mellan valet av två veckors karantän, uppvisning av ett intyg som visar att personen inte är smittad eller provtagning för covid-19 på flygplatsen i Keflavík.

Planen presenterades av regeringen i tisdags. Samtidigt som det finns ett tryck från myndigheter om att inte öppna landet för tidigt finns också ett tryck från turistnäringen om att börja tillåta resande. Mest kritisk är situationen för Icelandair som inom kort behöver nytt kapital för att undvika konkurs.

Ekonomen Lilja Dögg Jónsdóttir har varit rådgivare åt regeringskansliet vad gäller de ekonomiska konsekvenserna av planerna på att öppna gränserna. Hon säger i Vísir att möjligheter att resa till och från Island är avgörande för ekonomin. Men det är också viktigt att inte gå för fort fram:
"Det är inte bara på grund av att det skulle kosta samhället oerhört mycket att på nytt skärpa smittskyddsåtgärderna utan även för att det på nytt skulle stoppa resenärers ankomst till landet och sannolikt skada Islands rykte som ett säkert resmål det kommande året eller åren."
I Akureyri har nu kommunen beslutat om en hyresrabatt på 50 procent för företag inom turistnäringen. Rabatten gäller företag som hyr av kommunen under perioden mars, april och maj. Det är inte klart om åtgärden kommer att förlängas in i juni. I beslutet beskrivs den som ett sätt för kommunen att hjälpa näringslivet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.