söndag 24 maj 2020

Fem meter hög snö när vägen till Mjóifjörður öppnades

Foto: Vegagerðin
Snötäcket var upp till fem meter tjockt när vägen till Mjóifjörður öppnades för första gången i år. Då hade de elva året runt-boende inte haft någon vägförbindelse med övriga landet på ett halvår. Den snörika vintern gjorde att vägen plogades ovanligt sent. Det tog fyra dagar att öppna vägen - och ytterligare några dagar att bredda den så att bilar kunde mötas.

Mjóifjörður på östra Island är en av landets mest isolerade platser. Fågelvägen är inte avståndet långt till tätorter som Seyðisfjörður, Egilsstaðir och Neskaupstaður. Men under vintrarna är förhållandena i Mjóifjörður mycket speciella. Den enda förbindelsen med omvärlden är då en båt till Neskaupstaður två gånger i veckan.

Vägen över Mjóafjarðarheiði snöar ofta igen tidigt på vintern. Den här gången var det bara elva personer som stannade i Mjóifjörður över vintern.

Den gångna vintern snöade vägen igen redan i oktober. Den öppnades i mitten på oktober för att transportera ljusledarutrustning. Därefter blev den snabbt oframkomlig. Därefter plogades den på nytt i slutet på november och början på december när utrusningen skulle transporteras tillbaka. Då passade också kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson på att inviga utrustningen på plats.

Men sedan dess har alltså vägen varit oframkomlig. Ari B. Guðmundsson vid Vegagerðin i Reyðarfjörður berättar på myndighetens webbplats att det tog fyra dagar att ploga vägen. Som mest var snön drygt fem meter hög:
"Om det är lite snö plogas det ibland enstaka gånger under vintern. Andra år är vädret dåligt och det finns exempel på att det har behövts plogas för att få dit fårtransporter på hösten. ... Vi kände en viss press. Vi är kanske lite senare ute jämfört med de senaste åren. Där spelar både vädret och covid-19 in."
Den smala grusvägen över Mjóafjarðarheiði öppnades först som enfilig med mötesplatser. Då var det bara fyrhjulsdrivna bilar som kunde ta sig igenom eftersom den var mycket blöt. Därefter breddades den så att bilar lättare kunde mötas.

Här kan du läsa mer om Mjóifjörður.