torsdag 21 maj 2020

Fritt att strömma filmer från Island på ny webbplats

Personer som tar ett dopp i det gamla badet i Laugardalur i Reykjavík 1946, mängder av scener från krigsåren och filmer som skildrar livet på landsbygden och inom fisket och jordbruket. Det är innehållet i några av de över 300 filmer som kan strömmas från Ísland á filmu. Filmer som bevarats av Kvikmyndasafn Íslands har nu blivit tillgängliga för allmänheten.

Kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir invigde nyligen Ísland á filmu, en webbplats där över 300 filmer från hela Island kan strömmas utan kostnad. Den äldsta filmen är från 1906 - och det finns inga kända äldre filmer från landet.

De flesta filmerna är från tiden efter andra världskrigets slut. Den hittills populäraste filmen visar personer som badar i det gamla badet i Laugardalur i Reykjavík 1946.

Klippen skildrar vardagen på gårdar, till havs och i städerna. Där finns filmer från det tuffa livet på Hornstrandir, från utgrävningarna i Skálholt, från odling av korn, potatis och kål i Fljótshlíð och från indrivningen av får under hösten.

Men alla filmer är inte gamla. Där finns till exempel klipp från lavaströmmarna under Eyjafjallajökulls utbrott vid Fimmvörðuháls 2010.

Navet i webbplatsen är en karta som gör det möjligt att hitta filmer från olika delar av Island.