söndag 31 maj 2020

Fryshus på Hrísey totalförstört i våldsam brand

Ett fryshus på Hrísey totalförstördes i en brand i torsdags morse. Eldsvådan drabbade lokaler tillhörande Hrísey Seafood - öns största arbetsgivare. Larmet kom vid femtiden på morgonen från en arbetsledare som sov i en bostad i fryshuset. Det är nu oklart vad som händer med företaget. Hrísey Seafood har omkring 25 anställda.

Vid femtiden i torsdags vaknade en av Hrísey Seafoods arbetsledare av att det brann i fryshuset. Själv övernattade han i en lägenhet på övervåningen. Han larmade brandkåren. Först på plats var den lilla frivilliga brandkåren på Hrísey. Brandkåren i Akureyri anlände efter närmare en timme efter att först ha kört tre mil och därefter tagit båt ut till ön.

Fryshuset totalförstördes i eldsvådan. Även en intilliggande byggnad skadades i branden. Dessutom fanns stora mängder fisk i fryshuset som antingen skulle beredas eller var klar för export.

Lokalbefolkningen uppmanades att hålla sig inomhus och att stänga fönstren medan branden rasade. Efter några timmar hade brandkåren eldsvådan under kontroll. Arbetet gick främst ut på att förhindra att den spred sig till andra byggnader i hamnområdet.

Hrísey Seafood är den största arbetsgivaren på Hrísey. Tio till femton personer jobbar med att ta hand om fångsterna på land. Ombord företagets två fiskebåtar arbetar elva personer.

Näringslivet på Hrísey har länge kämpat i motvind. De senaste decennierna har dessutom allt fler flyttat från ön. Utan Hrísey Seafood riskerar alltså fler jobb att försvinna från ön.

Fryshuset som förstördes i branden byggdes 1936 av kooperativet Kea. Polisen skriver på Facebook att undersökningen på plats har avslutats. Det går i dagsläget inte att säga något om brandorsaken.

Här kan du läsa mer om Hrísey.