måndag 18 maj 2020

Fyra dagar i följd utan nya fall av coronaviruset på Island

Vid midnatt öppnade badhusen i Reykjavík och Selfoss för första gången på åtta veckor. De senaste fyra dagarna har inga nya fall av smittan registrerats på Island. Det är nu bara sex personer som hålls i isolering efter att ha testat positivt för covid-19. Över 15 procent av Islands befolkning har nu lämnat prov för coronaviruset.

Klockan 00.01 i dag öppnade badhusen i Reykjavík och Selfoss. I bägge städerna motiverade kommunledningen valet att hålla nattöppet med att så många saknat badhusen sedan de stängdes den 24 mars. Samtidigt uppmanades besökare att tänka på att hålla avståndet till andra gäster.

Under söndagen hölls det också högmässor för första gången på länge i kyrkor över hela landet. Inför gudstjänsten i Hallgrímskirkja i Reykjavík hade kyrkan delats in i två områden. Besökare uppmanades även här att hålla avstånd.

Coronautbrottet på Island fortsätter att minska i omfattning. Fyra dagar i följd har inga nya fall av covid-19 rapporterats. Det är nu bara sex personer som hålls i isolering efter att ha testat positivt för viruset. Antalet smittade är det lägsta på två och en halv månad.

Ytterligare 852 personer sitter i karantän. Att antalet i karantän har ökat beror på personer som har rest in i landet de senaste dagarna och därför måste genomgå två veckors karantän. Totalt 20 046 personer har redan suttit av fjorton dagar i karantän.

Nu är det 56 875 personer som har testats för covid-19. Det betyder att drygt 15 procent av befolkningen har lämnat prov för coronaviruset.

I utbrottets inledning hölls dagliga presskonferenser om utvecklingen. De senaste veckorna har myndigheterna ordnat presskonferenser tre gånger i veckan. Nu bantas antalet presskonferenser ytterligare eftersom det inte anses finnas något behov. I dag och på onsdag samt nästa måndag - då fler restriktioner avvecklas - hålls de sista planerade presskonferenserna. Därefter kommer nya presskonferenser enbart att hållas om utvecklingen kräver det.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han i dagsläget avråder från alla utlandsresor. Visserligen var det ett positivt tecken att allt fler länder var på väg att öppna gränserna. Samtidigt var osäkerheten så stor - inte minst kring smittspridningen i sig - att det inte var lämpligt att resa utomlands:
"Som läget är nu tycker jag inte att det är klokt eller säkert för någon att göra det. Så jag skulle råda alla att ta det mycket försiktigt, att inte resa utomlands utom vid mycket angelägna skäl."
Island planerar att öppna gränsen för turister senast den 15 juni. Då slopas också kravet på två veckors karantän för den som kan visa upp ett intyg om att vara smittfri eller är beredd att testas på flygplatsen i Keflavík.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har utsett en arbetsgrupp som ska ta fram en plan för testandet. Kostnaden kan enligt förordnandet bli upp till 50 miljoner isländska kronor om dagen. Tanken är att staten ska bekosta testerna.

Hur utbudet av flyg kommer att se ut i sommar är fortfarande oklart. Regeringen har förlängt avtalet med Icelandair om avgångar från Keflavík till Boston, London och Stockholm. De är i första hand avsedda för islänningar i utlandet som behöver ta sig hem. Avgångarna ses också som nödvändiga för att inte landet ska bli isolerat.

Överenskommelsen gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 27 juni. Men den kan förlängas till och med september. Staten täcker kostnaderna för Icelandairs förluster för dessa avgångar.

Under de närmaste två veckorna blir det fyra veckoliga avgångar till Boston, London och Stockholm. Om flygplatserna i New York eller Köpenhamn skulle öppnas för trafik kan regeringen i samråd med Icelandair flyga dit i stället för till Boston och Stockholm.

I utbrottets början hyrde staten Fosshótel Lind i Reykjavík för att härbärgera personer i karantän och isolering. De sista boende skrevs ut i onsdags. Nu har verksamheten avvecklats eftersom det för tillfället inte finns behov för den.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.