lördag 28 november 2020

Gräsänder separerar - men fortsätter äta på Hlöllabátar

I nästan tio år har gräsänderna Andrés och Andrésína tiggt bröd på Hlöllabátar på Ingólfstorg i Reykjavík. Det gör de fortfarande - men efter att ha varit ett par som parkerat på torget för att få föda kommer de nu var för sig. Guðjón Þór Valsson, som jobbar på snabbmatsrestaurangen, säger i Fréttablaðið att personalen undrar vad som har hänt.

I centrala Reykjavík finns både vilda och tama djur - i synnerhet katter - som är en självklar del av stadslivet. På Ingólfstorg finns snabbmatsrestaurangen Hlöllabátar där menyn domineras av mackor. Där har gräsänderna Andrés och Andrésína varit trogna gäster i snart ett årtionde.

Guðjón Þór Valsson jobbar på Hlöllabátar. Han berättar att hanen Andrés har för vana att hoppa upp på fönsterbrädan vid serveringsluckan. Det är så han meddelar att han är på plats. Och med åren har han lärt sig att han kan räkna med att få bröd av personalen. Länge hade han sällskap av honan Andrésína:
"Han såg alltid till så att hon fick de första smulorna och började inte äta själv förrän hon hade blivit mätt. Han tog kanske några enstaka brödsmulor men bara om han såg att hon vände sig bort."
Men nu har något hänt. Gräsänderna ser ut att ha blivit gräsänklingar. Guðjón Þór Valsson säger i Fréttablaðið att Andrés och Andrésína fortsätter att hålla till vid Hlöllabátar. Nu kommer de dock var för sig och tigger bröd:
"Detta är mycket konstigt. De kommer aldrig tillsammans längre och de få gånger det händer då håller sig Andrés på lämpligt avstånd. ... Vi är rädda att de har skilt sig. Han vågar inte komma nära henne längre."
Här kan du läsa mer om gräsänderna vid Hlöllabátar.