fredag 1 maj 2020

Inga utryckningar och inga nya coronasmittade på Island

Inga nya fall av coronaviruset covid-19 upptäcktes under det senaste dygnet. Och för första gången sedan utbrottet började för drygt två månader sedan gjordes inga ambulansutryckningar för att vårda coronasmittade i huvudstadsregionen. Antalet islänningar som bär på smittan är nu det lägsta på sju veckor.

Det var i går 117 personer på Island som hölls i isolering sedan de testat positivt för coronaviruset. Antalet smittade var alltså det lägsta på sju veckor. Och i 24 dagar i följd har det varit fler som friskförklarats än som smittats.

Inget nytt fall av covid-19 registrerades under det senaste dygnet - trots att 840 prover analyserades. Totalt har nu 48 413 personer testats för viruset. Det betyder att drygt 13 procent av befolkningen har lämnat prover.

Det är tredje gången sedan utbrottets början som inga nya fall rapporterades. Men för första gången gjordes under torsdagen inga ambulansutryckningar för att ta hand om coronasmittade i huvudstadsregionen. Det har alltså inte hänt sedan de första fallen av smitta bekräftades i slutet på februari.

Under gårdagen var det sex coronasmittade som vårdades på sjukhus. Samtliga låg på Landspítali i Reykjavík. Ingen av dem vårdades på intensivvårdsavdelning eller med respirator.

Ytterligare 659 personer satt i karantän.

Polisen i Reykjavík ingrep i natt mot två olagliga sammankomster. I bägge fallen rörde det sig om restauranger där mer än 30 personer uppehöll sig på samma plats. I dagsläget är det tillåtna antalet 20 personer. På måndag höjs gränsen till 50 personer.

Det första ingripandet gjordes mot en restaurang i centrala Reykjavík klockan 22.55. Det andra tillfället gällde en restaurang i östra Reykjavík. När polis kom till platsen klockan 00.48 fanns drygt 30 personer i lokalen. Restaurangen hade dessutom bara tillstånd att ha öppet till 23.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.