måndag 4 maj 2020

Island börjar avveckla åtgärderna mot coronaviruset


Vid midnatt tog Island det första steget mot att avveckla de restriktioner som infördes för att förhindra spridningen av coronaviruset. I dag får bland annat för- och grundskolor börja ta emot barn som vanligt. I veckan inleds provtagning för att undersöka hur många islänningar som har utvecklat antikroppar mot covid-19.

På Island var det i går 72 personer som hölls i isolering efter att de testat positivt för coronaviruset covid-19. Det är det lägsta antalet smittade på åtta veckor. Ett nytt fall registrerades under gårdagen. Ytterligare 577 personer satt i karantän.

Totalt är det nu 1 799 personer som har testat positivt för viruset. Sammanlagt 50 406 personer har testats.

I veckan kommer Íslensk erfðagreining i samarbete med myndigheterna att börja undersöka hur många islänningar som har utvecklat antikroppar mot covid-19. Det berättade smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens. Personer kommer att kallas till blodprover - och personer som tar blodprov i andra sammanhang kommer att få samma fråga.

I det här skedet rör det sig inte om någon omfattande undersökning. Målet är att få en uppfattning om hur många som har smittats av covid-19. Resultatet kommer i sin tur att ingå i beslutsunderlaget för kommande åtgärder för att förhindra smittspridningen.

Det är tio personer som har dött till följd av coronaviruset. Men det totala antalet dödsfall har sjunkit under coronautbrottet. Det sade Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, vid gårdagens presskonferens. Skälet var minskad spridning av andra smittsjukdomar på grund av bättre hygien. Dessutom var färre ute vilket bland annat orsakade färre olyckor.

Vid midnatt togs det första steget mot att avveckla de restriktioner som infördes för att bekämpa smittspridningen. Från och med i dag fungerar för- och grundskolor som vanligt. Undervisning på gymnasier och universitet kan ske på plats - men med högst 50 personer i samma lokal och med två meter mellan deltagarna.

Nästa steg tas sannolikt i slutet på maj. Då väntas bland annat badhus få öppna på nytt. Redan i dag får dock badhus öppnas för skolornas simundervisning.

I dag höjs också antalet tillåtna deltagare på sammankomster från 20 till 50 personer.

Bussbolaget Strætó har från och med i dag beviljats undantag från tvåmetersregeln. Det behöver alltså inte längre vara två meters avstånd mellan resenärerna i kollektivtrafiken. Det finns dock ett tak på högst 30 passagerare i en buss.

Från och med i dag gäller nya rekommendationer för turistnäringen från Embætti landlæknis. Myndigheten påpekar vikten av att desinficera kontaktytor. Städning och desinficering av allmänna utrymmen ska göras minst två gånger om dagen.

Campingplatser får ta emot högst 50 gäster åt gången - om inte campingplatserna kan delas in i separata områden med högst 50 personer i varje. Det ska vara minst fyra meter mellan tält eller husvagnar. Om det är kyligt - vilket underlättar smittspridningen - ska avståndet vara minst åtta meter.

Liknande regler gäller olika typer av utflykter som vandringar, hästturer och cykellopp. Här ställs krav på två meters avstånd. Men om det är kallt ska avståndet vara minst fyra meter.

Eysteinn Lárusson, vd för idrottsklubben Breiðablik, deltog på lördagens presskonferens. Han sade att fotbollsförbundet KSÍ hoppas kunna börja herrarnas säsong den 13 juni och damernas säsong tre dagar senare. Han räknade med att matcherna i inledningen av säsongen skulle spelas inför begränsad publik. Han uppmanade samtidigt personer som upplevde symtom att hålla sig borta från arenorna:
"Det behövs inte mer än en galning som inte följer de uppmaningar som har gjorts för att förstöra för helheten."
Myndigheterna har talat om att höja gränsen för sammankomster till 2 000 personer längre fram i sommar.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir höll i går kväll ett tal till nationen inför slopandet av restriktionerna. Hon beskrev det som en lång och svår vinter som nu var över. Samtidigt betonade hon att det var viktigt att inte gå för fort fram. Avgörande för framtiden var att alla fortsatte ta ansvar för att förhindra smittspridning:
"Om vi går för fort fram så finns det en sannolikhet för ett bakslag och att vi behöver börja kampen på nytt. Något sådant skulle ha fruktansvärda konsekvenser för vår ekonomi och hela samhället och det är upp till oss själva att se till så att något sådant inte sker."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.