fredag 22 maj 2020

Island överväger avveckla nödläge för coronaviruset

Efter en vecka utan nya fall av coronasmitta kom ett positivt test i onsdags. Hittills är det bara fem personer som har drabbats av covid-19 i maj. Nästa steg i avvecklingen av restriktioner tas på måndag då gränsen för tillåtna sammankomster höjs till 200 deltagare. Efter helgen överväger myndigheterna att avblåsa nödläget för coronaviruset.

Coronaviruset kulminerade på Island i början av april. Sedan dess har antalet nya fall minskat snabbt. I maj är det bara fem personer som har testat positivt för covid-19.

Men viruset är inte helt borta. Ett nytt fall - det första på en vecka - rapporterades i onsdags. Det fallet har ännu inte smittspårats. Dessutom var det första fallet av smittan på två veckor hos en person som inte satt i karantän. I går rapporterades inga nya fall.

Totalt 1 803 personer har testat positivt för viruset. Det är tre personer som just nu bär på smittan och därför hålls i isolering. Ytterligare 901 personer sitter i karantän.

Sammanlagt 58 225 personer har testats för covid-19. Det betyder att 16 procent av Islands befolkning nu fått svar på om de bär på smittan.

De tre senaste dagarna har antalet personer i karantän ökat kraftigt. Det är dock inte personer som tros ha utsatts för smittan. Omkring 150 utländska arbetare genomgår en form av karantän där de enbart får röra sig mellan arbetsplatsen och hemmet. Och ytterligare drygt 200 personer har kommit till Keflavík med flyg.

På måndag höjs antalet tillåtna deltagare vid sammankomster från dagens 50 till 200 personer. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade under onsdagens presskonferens att nästa steg i avvecklingen av restriktionerna sannolikt tas om tre veckor. Då kommer gränsen förmodligen att höjas till 500 personer.

Den 6 mars utlyste civilförsvaret en nödsituation på grund av coronasmittan. Beslutet togs sedan viruset hade börjat spridas på Island. De som hade smittats tidigare var islänningar som hade fått viruset i utlandet. Men efter helgen räknar Þórólf­ur Guðna­son med att avveckla nödsituationen.

Þórólf­ur Guðna­son motiverade den planerade åtgärden med att det inte längre finns någon omfattande spridning av viruset i samhället. Om covid-19 på nytt skulle börja sprida sig i stor omfattning kan beredskapen höjas igen. Och om viruset skulle drabba vissa områden kan ett nödläge utlysas för just dessa områden i stället för hela landet.

Samtidigt bad Þórólf­ur Guðna­son islänningarna om att fortsätta vidta förebyggande åtgärder som att regelbundet tvätta händerna. Uppmaningen kom efter att han och andra börjat notera att somliga inte längre var lika noga med hygienen.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson gladde sig åt att viruset var på väg bort. Men han uppmanade samtidigt islänningarna att förbereda sig på en mycket annorlunda sommar. Det kommer inte att vara möjligt eller lämpligt att resa annat än på Island. Och större sammankomster är förenade med risker.

Även Bjarnheiður Hallsdóttir, ordförande för turistbranschens samarbetsorganisation Samtök ferðaþjónustunna, var på plats under onsdagens presskonferens. Hon sade att Island varje dag förlorade 1,5 miljarder isländska kronor i intäkter när inga turister fanns i landet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.