måndag 25 maj 2020

Island tar nytt steg i att lätta på coronarestriktioner

I dag lättar Island ännu mer på coronarestriktionerna. Vid midnatt höjdes taket för tillåtna sammankomster till 200 deltagare. Och träningslokaler, barer och nöjesställen får åter öppna. Dessutom blir inte tvåmetersregeln längre tvingande. Ett nytt fall av covid-19 rapporterades i fredags. Hittills är det bara sex personer som har testat positivt för viruset i maj.

Den 4 maj tog Island första steget mot att avveckla de restriktioner som infördes för att bekämpa coronaviruset. Då hade antalet smittade minskat i fyra veckor. Det har nu gått tre veckor sedan den första omgången av lättnader. Det steget har inte följts av ett ökat antal smittade.

Ett nytt fall av covid-19 rapporterades i fredags. Hittills är det sex personer som har testat positivt för viruset i maj. Tre av dem hålls i isolering eftersom de ännu inte är friskförklarade. Ytterligare 789 personer sitter i karantän.

Det nya fallet av smittan har ännu inte spårats. Övriga 1 803 som har testat positivt för covid-19 har också kartlagts.

Vid midnatt togs alltså ett nytt steg i avvecklingen av restriktioner. Nu får sammankomster ha upp till 200 deltagare. Träningslokaler, barer och nöjesställen får också öppna. Men det gäller speciella regler. Träningslokaler får bara ta emot hälften av det tillåtna antalet besökare. Och barer och nöjesställen får inte ha öppet längre än till klockan 23.

För träningslokaler ställs krav på regelbunden rengöring av gemensamma utrymmen. Alla maskiner ska rengöras dagligen och desinficeras efter varje användare. Vid gruppass ska deltagarna ha möjlighet att hålla två meters avstånd. De uppmanas också att ta med sig eget vatten i stället för att dricka i gemensamma dricksfontäner.

Samtidigt blir tvåmetersregeln längre tvingande. Personer som vill hålla två meters avstånd till andra besökare ska få möjlighet att göra det. Inrättningar som medborgare kan vara tvungna att besöka - som exempelvis myndigheter - måste ge besökare möjlighet att upprätthålla det avståndet till andra i lokalen.

I ett dokument från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason till hälsovårdsministern Svandís Svavarsdóttir skriver han att människor bör fortsätta att hålla avstånd till varandra. Det bidrar till att minska risken för smittspridning. Från och med i dag är det dock tillåtet att sitta och stå intill varandra.

Flera av World Class gym i Reykjavík öppnade klockan 00.01. Ägaren Björn Leifsson har tidigare varit mycket kritisk till att badhus fick öppna före träningslokaler.

Det är bara tre veckor kvar tills Island öppnar gränsen för turister. Beslutet har varit omdiskuterat. Åtskilliga läkare befarar att det ska leda till en ny våg av smitta. Kjartan Hreinn Njálsson vid Embætti landlæknis säger i Dagbladet att myndigheten inte tror att den risken är stor. Hittills har bara några få fall av smittan kunnat härledas till turister:
"Vi tror ikke at turister utgjør stor smittefare på Island. Dette fordi de oppfører seg annerledes enn befolkningen, og hovedsakelig omgås hverandre. Jeg tror at det bare er fire av våre tilfeller som kan spores tilbake til turister."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.