torsdag 14 maj 2020

Islands mest värdefulla skiva säljs på sällsynt auktionDet är inte Björk, Sigur Rós eller Of Monsters and Men som spelat in den mest värdefulla skivan i Islands historia. Den främsta dyrgripen i den isländska musikhistorien spelades in av ett black metal-band som bara släppte ett enda album. Nu är ett sällsynt exemplar av Flames of Hells debut Fire and Steel till salu på Ebay.

Året var 1984 när trion Flames of Hell bildades i Reykjavík. Medlemmarna var bröderna Sigurður och Steinþór Nicolaison samt Jóhann Richardsson. Steinþór Nicolaison spelade gitarr och sjöng medan brodern Sigurður spelade bas och Jóhann Richardsson spelade trummor.

Tre år senare utkom Flames of Hells enda album Fire and Steel. Bandet spelade en primitiv form av black metal som tveklöst var före sin tid. Det ryktas att grannarna till den studio som gruppen använde tyckte att oljudet var så fasansfullt att studion tvingades flytta på grund av Flames of Hell.

Fire and Steel pressades bara i 100 exemplar. Andra rykten gör gällande att så mycket som hälften av upplagan kan ha förstörts. I vilket fall som helst var det bara några få exemplar som nådde Island.

Albumet gavs ut på franska Draconian Records, ett skivbolag som ägdes av Kristinn - den tredje brodern i familjen Nicolaison som dessutom svarade för målningen på omslaget.

Flames of Hell är i mångt och mycket en gåta. Bandet gjorde aldrig några konserter. Och albumet Fire and Steel har bara omnämnts i isländsk press en enda gång. Det var 1994 när Pressan beskrev den som den "mest hemlighetsfulla plattan" med en isländsk artist.

Eyþór Arnalds - som i dag är kommunpolitiker för Självständighetspartiet i Reykjavík - var med under inspelningarna. Då hade han också ett eget exemplar av skivan. Pressan lyckades även leta upp Steinþór Nicolaison. Han gav dock mycket kryptiska svar på alla frågor. Men han sade att skivan aldrig såldes på Island eftersom de inte trodde att det fanns något intresse.

Guðmundur Óli Pálmason var länge medlem i Sólstafir och spelar nu med Katla. I en intervju beskrev han bröderna i Flames of Hell som de underligaste människorna han hade träffat. Och bandet ansåg han vara det första riktiga hårdrocksbandet på Island. Bröderna ska inte ha varit intresserade av att ge ut det enda albumet på nytt.

Nu säljs ett sällsynt exemplar av denna raritet på Ebay. Prislappen ligger i skrivande stund på 1 070 pund - vilket betyder närmare 13 000 svenska kronor. Det är dock ett pris som inte möter säljarens minimikrav.

Senast som ett exemplar av Fire and Steel bytte ägare var för två år sedan. Då slutade prislappen på 4 000 dollar.

Gestur Baldursson arbetar på skivbutiken Lucky Records i Reykjavík. Han säger till RÚV att ingen annan skiva med en isländsk artist har varit i närheten att betinga samma priser som Fire and Steel. Hittills betraktar han 4 000 dollar som "inofficiellt isländskt rekord":
"Det högsta priset som har setts för en isländsk skiva både förr och senare."
När det rör sig om den här typen av rariteter är det enligt Gestur Baldursson alltid utlänningar som är köpare. På Island är det sällsynt att skivor säljs för mer än 50 000 isländska kronor.

Auktionen på Ebay slutar på söndag. Då kan alltså ett nytt isländskt rekord sättas.