tisdag 29 december 2020

Isländsk violinist spårlöst försvunnen sedan två år

I drygt två år har violinisten Sean Bradley varit försvunnen. Men det var först nyligen som hans anhöriga efterlyste honom. Sommaren 2018 ska den flygrädde 63-åringen plötsligt ha bestämt sig för att resa till Spanien för att ansluta sig till ett buddhistkloster. Vänner tror dock att det var någon annan som skrev dessa kryptiska meddelanden på Facebook. Det rapporterar Fréttablaðið.

I ett par årtionden spelade Sean Bradley med Sinfóníuhljómsveit Íslands i Reykjavík. Utöver uppdraget som violinist i symfoniorkestern undervisade han vid musikskolan Tónlistarskóli Hafnarfjarðar. Han bodde i Selfoss i en bostad som han delade med en kvinnlig vän. Om han är vid liv i dag är Sean Bradley 63 år.

I juni 2018 hade Sean Bradley enligt Fréttablaðið bestämt träff med väninnan i Reykjavík. Tillsammans skulle de gå i kyrkan. Han dök dock aldrig upp till mötet. Hon ringde honom upprepade gånger utan att få svar.

Strax därpå anlände hans son från Storbritannien för ett sedan tidigare inplanerat besök. Sonen fick återvända hem utan att ha fått träffa sin pappa.

Efter en tid hörde flera av hans vänner på Island av Sean Bradley genom Facebook. Han berättade att han plötsligt beslutat sig för att resa till Spanien. Där hade han anslutit sig till ett buddhistkloster. Han uppmanade dem att inte störa honom genom några kontaktförsök. Därefter raderade han sitt konto på Facebook.

Flera vänner tyckte att historien framstod som mycket underlig. Sean Bradley var nämligen synnerligen flygrädd. Rädslan var tillräckligt stor för att han inte skulle besöka sin familj i Storbritannien. De reste i stället till Island för att träffa honom. Dessutom hade Sean Bradley gikt och svårt att gå längre sträckor.

Oddur Árnason vid polisen i Suðurland säger i Fréttablaðið att en flygbiljett hade bokats från Island till Spanien i Sean Bradleys namn. Biljetten användes - men han kan inte garantera att det var Sean Bradley själv som satt på platsen:
"Han hade varit i kontakt med personer här hemma och det verkar ha varit ett mycket hastigt beslut att resa, om han reste. Jag tycker att hela saken är konstig."
I Spanien finns det inga spår efter Sean Bradley. Till sist var det vänner på Island som fick hans familj i Storbritannien att efterlysa honom. Det gjordes den 23 mars i år. Då hade det alltså gått nästan två år sedan han hördes av senast.

Polisen har bland annat undersökt Sean Bradleys bostad i Selfoss. Den kvinna som han då bodde ihop med ska inte vara misstänkt för att vara inblandad i något försvinnande. Oddur Árnason säger i Fréttablaðið att fallet är svårt att utreda eftersom det har gått så lång tid sedan Sean Bradley försvann:
"Vi har i praktiken alla utredningsteorier öppna. Det är sex teorier som kan bli aktuella när en människa försvinner. Man kan ha blivit sjuk och hamnat någonstans på ett sjukhus, han kan ha beslutat om att låta sig försvinna, han kan ha blivit dödad och så vidare. Allt är faktiskt öppet."
Här kan du läsa mer om isländska försvinnanden.