lördag 23 maj 2020

Isländsk vulkanfilmare har gått bort

I den lilla biografen på Hellusund i Reykjavík visade Vilhjálmur "Villi" Knudsen sina filmer om några av de mest spektakulära vulkanutbrotten i vår tid. Han skildrade utbrottet på Heimaey 1973 och var ständigt på språng när något hände vid Hekla, Katla eller Vatnajökull. Nu har Villi Knudsen gått bort vid 76 års ålder.

Vilhjálmur "Villi" Knudsen föddes i Bíldudalur i Västfjordarna den 14 maj 1944. Intresset för skapande och konst fanns i familjen. Pappan Ósvaldur Knudsen var målare och passionerad filmare. Mamman María H. Ólafsdóttir var konstnär.

Redan som trettonåring började Villi Knudsen följa med sin pappa för att filma. Deras gemensamma intresse var att dokumentera Islands natur. Tillsammans filmade de bland annat utbrottet som skapade Surtsey mellan 1963 och 1967. Intresset ledde till att Villi Knudsen så småningom sökte sig till London International Film School.

Efter utbildningen återvände han till Island. När vulkanutbrottet på Heimaey började 1973 dokumenterade Villi Knudsen utvecklingen med sin kamera. Islands vulkaner blev hans stora intresse. I årtionden gav han sig snabbt iväg när ett utbrott var på gång. Han filmade bland annat utbrott i Krafla, Hekla och de vulkaniska systemen i Vatnajökull.

Men Villi Knudsen intresserade sig också för utbrottens konsekvenser. I dokumentären Sveitin milli sanda skildrade han livet i Öræfasveit, ett tidigare blomstrande område som nästan avfolkades helt och hållet under Öræfajökulls utbrott 1362.

Familjen bodde på Hellusund i Reykjavík. Där byggde Villi Knudsen en liten biograf som han kallade Red Rock Cinema där han visade sina filmer för turister. I programmet The Volcano Show fick besökare till Island en inblick i vulkanernas kraft. För mängder av turister var han den som berättade om livet på en vulkanisk ö.

För sitt bidrag till den isländska filmkonsten hedrades Villi Knudsen 2012 med det särskilda priset vid utdelningen av Edda, det isländska filmpriset. Det var i synnerhet hans skildringar av natur och folkliv som lyftes fram.

Nu har Villi Knudsen gått bort. Morgunblaðið skriver att han blev 76 år.