lördag 9 maj 2020

Kom från coronafritt land - tvingas i karantän på Island

Inga nya fall av covid-19 har drabbat Grönland på en månad. Men när Baldur Bergmann återvände till Island efter tretton veckor på Grönland fick han ändå beskedet att han måste sitta i karantän i två veckor. Efter att ha protesterat ringde polisen. Baldur Bergmann fick veta att straffet för att bryta mot karantänen var böter, rapporterar Vísir.

Den 8 april meddelade grönländska myndigheter att samtliga elva grönländare som hade smittats av coronaviruset covid-19 hade tillfrisknat. Inga nya fall av smittan hade rapporterats då. Och inga nya fall har uppkommit sedan dess.

Baldur Bergmann, som i går eftermiddag återvände till Island efter tretton veckor på Grönland, hade därför hoppats slippa sitta i karantän. Isländska myndigheter kräver nämligen att alla som reser in i landet hålls i karantän i två veckor för att undvika smittspridning. Baldur Bergmann berättar för Vísir att han fick beskedet om karantänstvånget på flygplatsen:
"Där tar tullen och polisen emot mig och jag får veta att jag måste genomgå två veckors karantän. Jag säger till dem att jag inte är riktigt beredd att gå med på det. Jag kommer från ett land som har varit fritt från aktiv covid-smitta i fem veckor."
De lyssnade inte på Baldur Bergmanns argument om att grönländska myndigheter deklarerat att det inte finns några fall av smittade personer i landet. Han säger till Vísir att han blev upprörd över att han behandlades som han hade kommit från ett land där smittan fanns. Dessutom väntade han in ett av Air Iceland Connects direktflyg mellan Nuuk och Reykjavík för att undvika smittan i Danmark:

När han kommit hem fick han ett antal telefonsamtal från myndigheterna. Baldur Bergmann fick bland annat beskedet att samma regler måste gälla för alla. Ett av samtalen var från polisen. Där informerades han om reglerna för karantän:
"Och han påpekade att det var 250 000 kronor i böter om jag inte efterlevde detta och att de kunde skicka polis hem till mig för att kontrollera om jag efterlevde detta."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.