tisdag 19 maj 2020

Många struntade i tvåmetersregeln när badhus öppnadeKöerna var långa när badhusen i Reykjavík öppnade en minut efter midnatt i går. Men det som oroade myndigheterna var att det var så många som inte följde tvåmetersregeln i badet. Samtidigt har det nu gått fem dagar sedan det senaste fallet av coronasmitta upptäcktes på Island. Under hela maj är det bara fyra som har testat positivt för covid-19.

I Reykjavík och Selfoss öppnades badhusen redan en minut efter midnatt i går. I Reykjavík var köerna långa. Utanför Vesturbæjarlaug började människor samlas redan vid 21-tiden. Fram till 3-tiden på natten var det mycket folk i bassängerna. Därefter började det att glesas ut innan de första morgongästerna kom vid 6-tiden.

Badhus får på grund av coronaviruset bara ta emot hälften av det tillåtna antalet besökare. Dessutom är sammankomster med fler än 50 deltagare förbjudna. Flera av badhusen löste problemet genom att dela in bassängerna i mindre områden.

Det var uppenbart att väntan hade varit lång för många. Men myndigheterna var inte helt nöjda med öppningen. Många besökare efterlevde inte tvåmetersregeln i badet.

Det var alltså bara i Reykjavík och Selfoss som de kommunala badhusen hade nattöppet. Vid 00.30 i går larmades polis till ett badhus i Mosfellsbær. Fyra personer hade då tagit sig in i badet för ett premiärdopp trots att det inte var öppet.

Både statsepidemiologen Þórólfur Guðnason och civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att de var besvikna över att så många inte respekterade tvåmetersregeln. De utlovade också ett förtydligande av regeln till den 25 maj. Då tas nästa steg i avvecklingen av de restriktioner som infördes för att förhindra smittspridning.

Fem dagar i följd har inga nya fall av covid-19 rapporterats. Bara fyra fall har upptäckts hittills i maj. Samtidigt har drygt 7 000 personer testats för viruset. Det är alltjämt sex smittade som hålls i isolering. Ytterligare 532 personer sitter i karantän. Majoriteten är islänningar som har återvänt till Island från utlandet.

Þórólfur Guðnason uppskattade att mindre än 5 procent av islänningarna smittats av viruset. För att uppnå flockimmunitet trodde han att 50 till 60 procent skulle behöva smittas. Därför ansåg han inte att det var ett alternativ att sträva efter flockimmunitet i dagsläget.

Beslutet att öppna Island för turister den 15 juni har fått en hel del kritik. Ragnar Freyr Ingvarsson, som var överläkare på coronaavdelningen på Landspítali i Reykjavík, säger i RÚV att ingen med säkerhet kan säga vad som är den bästa tidpunkten för att öppna gränserna. Men att det skulle ske så tidigt "kom som en blixt från klar himmel":
"Naturligtvis är vi lite oroade över den här planen. Jag tror att det är andra hänsyn än islänningars hälsa som har fått råda och jag anser inte att det har skett något omfattande samråd med sjukvårdspersonal om den här öppningen."
Már Kristjánsson, överläkare på Landspítalis avdelning för smittsjukdomar, säger i RÚV att beslutet är omstritt. Flera av hans kollegor är både förvånade och arga över beslutet:
"Det här är ett visst försök och en ekonomisk presseffekt. Vi kan alla vara överens om att det är ett mycket allvarligt läge i samhället. Det vet alla. Där står två synsätt emot varandra."
Jón Magnús Jóhannesson arbetade även han som läkare på coronaavdelningen på Landspítali. Han säger till Vísir att det är underligt att först besluta om att öppna gränsen och att därefter försöka ta reda på hur det ska gå till.

Þórólfur Guðnason sade under presskonferensen i går att han hade förståelse för kritiken. Han ansåg ändå att det var rimligt att öppna gränsen för turister den 15 juni. Det är inte troligt att de utländska besökarna kommer att vara så många - vilket ger myndigheterna möjlighet att utvärdera arbetet innan några större mängder turister kommer till Island:
"Människor har all rätt att ha åsikter om detta men jag tror att läkare och andra också behöver ta hänsyn till att vi vid någon tidpunkt behöver öppna det här landet, och precis som jag har sagt tidigare så står vi inför den här frågan om hur vi ska göra detta oavsett om det blir nu, efter sex månader eller ett år."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.