lördag 16 maj 2020

Nytt försök stoppa oljeläcka från brittiskt krigsfartygEtt nytt försök ska göras att stoppa oljeläckor från El Grillo. Det brittiska tankfartyget sänktes under andra världskriget av tyskt jaktflyg. I vraket på botten av Seyðisfjörður finns 10 till 15 ton olja. När temperaturerna stiger börjar olja att sippra upp till ytan. Nu får kustbevakningen i uppdrag att täta till läckan för att förhindra ytterligare föroreningar i fjorden.

Den 10 februari 1944 sänktes El Grillo i Seyðisfjörður. Det var tyskt jaktflyg som sänkte det brittiska tankfartyget som då låg för ankar inne i fjorden. Ingen av de 48 i besättningen omkom i attacken. Men fartyget skadades så svårt att befälhavaren tog beslut om att sänka det.

Vid två tillfällen - 1952 och 2001 - har olja från vraket pumpats upp. Vid den senaste insatsen gjordes bedömningen att 10 till 15 ton olja fanns kvar i vraket.

De senaste somrarna har olja börjat sippra upp till ytan från oljetankarna genom hål i skrovet. Varje år dör ett stort antal sjöfåglar till följd av oljeläckaget. Ejdrar har drabbats särskilt av oljan. Ejderungar med fjädrar fulla av olja har blivit en vanlig syn i Seyðisfjörður.

Nu har regeringen på förslag från miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson beslutat om åtgärder för att stoppa läckaget. Kostnaden beräknas enligt ett pressmeddelande till 38 miljoner isländska kronor. Kustbevakningen har fått i uppdrag att åtgärda sprickorna i skrovet redan i vår.

Arbetet började nu i maj med hjälp av fartyget Þór. Dessutom ska det därefter göras årliga undersökningar av vraket.

Sprickorna ska gjutas över. Men det ska finnas öppningar i betongen i form av rostfria rör som ska kunna användas om det någon gång tas beslut om att försöka pumpa upp den kvarvarande oljan ur vraket.

El Grillo ligger på omkring 40 meters djup. Tidigare har kommunpolitiker uppmanat Storbritannien att ta en del av kostnaderna för saneringen. Det är fortfarande oklart om isländska staten får stå för hela notan.

Här kan du läsa mer om El Grillo.