onsdag 27 maj 2020

Rapport: Svårt och farligt för Island att öppna för turisterDet blir både komplicerat och riskabelt att öppna gränsen för turister den 15 juni. Det fastslår den arbetsgrupp som i går presenterade en rapport om hur turister ska bemötas på flygplatsen i Keflavík. Besökare kommer att delas in i fyra grupper. De flesta kommer sannolikt att testas - men kapaciteten är i dagsläget bara 500 prover om dagen.

För tredje dagen i följd registrerades i går inga nya fall av coronaviruset covid-19 på Island. Det är nu bara två personer som hålls i isolering efter att ha testat positivt för smittan. Ytterligare 766 personer sitter i karantän.

Senast den 15 juni planerar Island att öppna gränsen för turister. Men det kommer att bli både komplicerat och riskabelt. Det framgår i en rapport från den arbetsgrupp som har ansvar för att planera hur besökare ska bemötas.

Den kanske viktigaste slutsatsen är att det är möjligt att testa turister för covid-19. Rapporten skissar hur det skulle kunna gå till. Det formella beslutet tas av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Hon kommer att samråda med statsepidemiologen Þórólfur Guðnason inför beslutet.

På flygplatsen i Keflavík kommer turister enligt förslaget att delas in i fyra grupper. De som har ett läkarintyg som visar att de inte bär på smittan får resa in i landet utan vidare kontroll. De som vill bli testade - vilket förutspås bli den stora majoriteten - delas in i två grupper utifrån om de har förbokat eller inte. Och de som vägrar bli testade och saknar giltigt intyg måste genomgå två veckors karantän.

Alla som reser in i landet måste ha en sjukförsäkring. Skälet till att det kravet kommer att ställas är att vård för covid-19 kan bli mycket kostsam.

I rapporten talas det om att polisen måste få befogenheter att ingripa mot personer som vill resa in i landet utan att bli testade. Polisen föreslås få möjligheter att direkt utvisa personer som vägrar att bli testade eller att genomgå karantän.

Efter att ha lämnat prov för covid-19 får turisterna resa in i landet. Om provet skulle vara positivt tvingas de till isolering tills de inte längre bär på smittan. Myndigheterna planerar att hyra flera hotell där turister får genomgå karantän eller isolering.

Testkapaciteten på Landspítali i Reykjavík är inledningsvis mycket begränsad. Enligt rapporten kan högst 500 prover per dag analyseras. För att kunna analysera fler prover behövs ny utrustning. Även om sjukhuset får nya resurser kommer den ökade kapaciteten tidigast att kunna vara i bruk runt den 15 juli.

Kostnaden för att testa passagerarna från tre flyg om dagen blir totalt omkring 160 miljoner isländska kronor - vilket motsvarar cirka 23 000 per test.

Svandís Svavarsdóttir har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att låta Íslensk erfðagreining utföra själva analyserna. Hon har också sagt att intresset från utländska flygbolag för att flyga till Island är oväntat stort redan i juni.

Ett stort ansvar kommer att läggas på företag i turistnäringen. Om en person visar symtom måste de se till så att den blir testad. De kan också få ansvar för att ordna karantän eller isolering. Dessutom kan de få ansvar för viss tillsyn under en sådan period.

Turister kommer att uppmanas att ladda ned smittspårningsappen Rakning C-19. Utöver att myndigheterna kan använda den för att kartlägga smittspridning ska den också kompletteras med information om den isländska sjukvården för turister. Med hänvisning till personuppgiftslagen kommer det dock inte bli något tvång att ladda ned appen.

Páll Matthíasson, chef för Landspítali, skriver i en rapport att beslutet att öppna gränserna medför en avsevärd risk både för vården och för ökad smittspridning. En risk är att smittade som är symtomfria testar negativt för covid-19 vid inresan.

Om smittade turister behöver sjukhusvård innebär det med en gång stora omställningar för Landspítali. Då kommer speciella vårdavdelningar att behöva inrättas för att ta hand om dem.

Masstestning av turister kommer att bli komplicerat att hantera. Den kräver ökad kapacitet både i form av utrustning och personal. I nuläget är situationen inom vården ansträngd på grund av coronaviruset. Många är trötta och har jobbat mycket övertid. Att bemanna teststationer blir därför en utmaning i semestertid.

Dessutom varnar Páll Matthíasson för konsekvenserna av ett nytt utbrott av coronasmittan. Det är inte säkert att det går att bekämpa på samma sätt som det första utbrottet. Att den isländska strategin hittills varit så framgångsrik berodde på att medborgarna följde myndigheternas restriktioner.

Turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir presenterade i går ett förslag om den värdecheck på 5 000 isländska kronor som alla som har ett isländskt personnummer får till sommaren. Värdechecken kan användas för bland annat övernattningar, restaurangbesök och olika typer av aktiviteter.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir sade under ett möte med Samtök ferðaþjónustunnar och Ferðamálastofa i går att checken främst är symbolisk. Inget företag som hotas av konkurs kommer att räddas på grund av checkarna. Syftet är att uppmuntra islänningar att turista på hemmaplan.

En särskild app utvecklas där alla deltagande företag listas. Företagen kommer också uppmanas att ta fram bra erbjudanden för att använda checkarna. Giltighetstiden löper ut vid årsskiftet.

B5 i centrala Reykjavík var en av de barer som kunde öppna i måndags efter ha hållit stängt i två månader. Ovan kan du se hur det såg ut under nyöppningen.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.