torsdag 14 maj 2020

Sista coronapatienten utskriven från sjukhus i Reykjavík

Den sista patienten som vårdats för covid-19 skrevs ut från Landspítali i Reykjavík i går. För första gången på två månader är det nu ingen coronasmittad som vårdas på något isländskt sjukhus. Men coronaviruset är inte helt borta. Ett nytt fall av smittan upptäcktes i går efter fem dagar i följd utan att någon testat positivt för viruset.

För första gången sedan den 11 mars är det inte längre någon som vårdas för covid-19 på Landspítali i Reykjavík. Den sista patienten skrevs ut i går. Det betyder att ingen längre vårdas för coronaviruset på något isländskt sjukhus. Den sista coronapatienten på sjukhuset i Akureyri friskförklarades den 29 april.

Landspítali uppger i ett pressmeddelande att nio personer som tidigare burit på coronaviruset alltjämt vårdas på sjukhuset. Även om de inte längre är smittade blev de så allvarligt sjuka att de ännu inte har återhämtat sig helt.

Viruset är inte helt borta från Island. Ett nytt fall upptäcktes i går efter fem dagar utan att någon testat positivt för covid-19. Totalt är det nu 1 802 personer som har bekräftats smittade. Tolv som nu är smittade hålls i isolering - vilket är det lägsta antalet på tio veckor. Ytterligare 692 personer sitter dessutom i karantän.

Under gårdagen analyserades 284 prover. Sammanlagt har nu 55 075 personer testats för covid-19 på Island.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason talade under gårdagens presskonferens om nästa steg i avvecklingen av restriktioner. Badhus tillåts att öppna på måndag. Men då får de bara släppa in hälften av det högsta tillåtna antalet besökare. Begränsningen ska bidra till att inte skapa trängsel.

Nästa steg för badhusen tas den 15 juni. Då blir det tillåtet att ta in det antal besökare som de har tillstånd för.

En annan nyhet på måndag är att Landspítali och andra vårdinrättningar i Reykjavík börjar lätta på förbudet för anhöriga att besöka patienter. Då kommer kortare besök att tillåtas med en person åt gången. Föräldrar vars barn ligger på sjukhus får längre besökstider.

Men nästa stora steg tas den 25 maj. Då höjs deltagargränsen för sammankomster från dagens 50 till 200 personer. Då får också uteställen och barer öppna på nytt. De måste dock stänga senaste klockan 23. Och de måste följa tvåmetersregeln.

Även träningslokaler får öppna den 25 maj. De första veckorna får de bara ta emot hälften av det antal besökare som anges i tillståndet. Den 15 juni kan de välkomna så många gäster som tillståndet tillåter.

Myndigheterna undersöker nu hur det ska gå till för att öppna gränsen senast den 15 juni. Personer som anländer till flygplatsen i Keflavík kommer då inte att tvingas till två veckors karantän. De som på flygplatsen testar negativt för covid-19 eller har ett intyg på att de är smittfria slipper karantän.

Systemet ska först införas i Keflavík. Därefter ska det tas i bruk i hamnen i Seyðisfjörður samt flygplatserna i Akureyri och Egilsstaðir. Däremot är det inte säkert att systemet införs på flygplatsen i Reykjavík. De enda utrikeslinjerna därifrån är till Grönland - och Grönland och Färöarna klassas från och med i morgon inte längre som högriskområden och därför upphör också kravet på karantän.

Personer som reser till Island från och med den 15 juni kan räkna med att behöva besvara en rad frågor före avresan. De kommer bland annat att behöva lämna information om de har någonstans där de kan sitta i karantän om det skulle visa sig att de var smittade av covid-19 vid inresan.

Den som testar positivt kommer inte att utvisas från Island. Men den måste alltså genomgå karantän i två veckor innan den får resa vidare. Det kan också bli aktuellt att kräva att turister har en reseförsäkring som täcker kostnader för eventuell karantän.

Landspítali kommer att få i uppdrag att utföra testerna. Sjukhuset har i dag enligt Fréttablaðið kapacitet att analysera 1 200 prover om dagen. Den tros vara tillräcklig i ett inledande skede men kommer att behöva utökas i takt med att turismen ökar. Landspítali undersöker därför möjligheterna att köpa in mer effektiv testutrustning.

Prislappen för ett prov är nu omkring 10 000 isländska kronor. Det är ännu heller inte klart vem som ska bekosta testerna.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.