tisdag 5 maj 2020

Statsminister: Islands resurser i coronakrisen inte oändliga

ekonomiska resurser för att motverka coronakrisen är inte obegränsade. Underskottet i statsfinanserna i år är på väg mot 300 miljarder isländska kronor. Det säger statsminister Katrín Jakobsdóttir till Vísir. Samtidigt fortsätter krisen för Icelandair. Aktien sjönk i går till rekordlåga 1,90 isländska kronor på börsen i Reykjavík.

Island tog i går det första steget mot att avveckla de restriktioner som infördes för att förhindra spridningen av coronaviruset covid-19. Inga nya fall av smittan registrerades under det senaste dygnet. Det var i går 66 personer som hölls i isolering efter att ha testat positivt för viruset - det lägsta antalet på nästan två månader.

Ett tydligt tecken på att coronautbrottets tillbakagång är att myndigheterna nu slutar med dagliga presskonferenser. I stället kommer företrädare för myndigheterna att möta pressen på måndagar, onsdagar och fredagar. Den sista av de dagliga presskonferenserna blev i går - och totalt blev det 64 dagar i följd.

Nästa steg i avvecklingen av restriktioner kommer sannolikt i slutet av maj. Men smittskyddsläkaren Þórólf­ur Guðna­son meddelade i går att badhus får öppnas för allmänheten redan den 18 maj.

Ikea och Byko var två varuhus som öppnade i går. Bägge har delat in lokalerna i mindre sektioner. I varje sektion tillåts högst 50 personer. På så sätt kan de följa bestämmelsen om 50 deltagare som högsta antalet tillåtna deltagare vid sammankomster.

Loppmarknaden Kolaportið i Reykjavík uppgav i går på Facebook att den öppnar den 16 maj. Även där kommer lokalerna att delas in i mindre sektioner.

Även i alltinget innebar gårdagen stora förändringar. För att inte överskrida maxnivån och för att upprätthålla tvåmetersregeln har flera sidolokaler till sessionssalen inretts. Talmannen Steingrímur J. Sigfússon förklarade att inga ledamöter just nu har några fasta platser. Det ska göra det lättare att sprida ut sig i lokalerna.

Vid voteringar kommer ledamöterna fortsätta att gå in i sessionssalen en och en. Alltinget undersöker just nu förutsättningarna för att inrätta ett voteringssystem där ledamöterna inte behöver vara på plats i bänkarna när de röstar.

Regeringen har hittills beslutat om tre åtgärdspaket mot coronakrisen. Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att statskassan inte är outsinlig. Nu pekar prognoserna mot ett underskott i statsfinanserna i år på 250 till 300 miljarder isländska kronor:
"Statskassans uthållighet är inte obegränsad och vi är på väg mot ett stort underskott. ... Läget är dock sådant att vi var ekonomiskt väl förberedda för att ta oss an det här. Då befinner vi oss i samma läge som alla länder runt omkring oss vilket är en skillnad mot hur det var när finanskrisen kom för tio år sedan."
Icelandair är sannolikt det enskilda bolag som är viktigast för Islands ekonomi. Bolaget är en av de största privata arbetsgivarna - och det är en grundförutsättning för turismen. Dessutom är Icelandair viktigt för handeln och för andra typer av transporter.

Efter fredagens uppgifter om Icelandairs preliminära resultat första kvartalet - en förlust på 26,8 miljarder isländska kronor - fortsatte bolagets aktie att rasa på börsen i Reykjavík under gårdagen. Den handlades som lägst för 1,40 isländska kronor. Vid stängningsdags var kursen historiskt låga 1,90 kronor.

Enbart under gårdagen utraderades en femtedel av Icelandairs börsvärde. Och sedan årsskiftet är det tre fjärdedelar som har försvunnit.

Det färdiga bokslutet presenterades efter att börsen stängt i går. Resultatet slutade enligt ett pressmeddelande med en förlust på 31 miljarder. I slutet på mars hade Icelandair likvida medel på 40 miljarder. Bolagets egen nedre gräns för reserven är 29 miljarder - och tillgångarna kommer att sjunka under den nivån inom de närmaste veckorna.

Icelandair hade gjort en förlust under första kvartalet även med kostnaderna för coronautbrottet borträknade. Men under januari och februari förbättrades resultatet markant jämfört med motsvarande period 2019.

Att turismen till Island i princip har upphört visar sig även på vägarna. Trafiken på ringvägen minskade under april med 35 procent. Den största förändringen sker enligt Vegagerðin på sydkusten - där turisterna i regel är i majoritet. På Mýrdalssandur sjönk trafiken med närmare 80 procent.

Här kan du läsa mer om krisen för Icelandair och här kan du läsa mer om coronautbrottet.