torsdag 28 maj 2020

Vägrar testa turister för covid-19 på flygplatsen i Keflavík

Sjukhuset Landspítalis kapacitet tros inte räcka för att testa turister på flygplatsen i Keflavík. Därför överväger både statsminister Katrín Jakobsdóttir och statsepidemiolog Þórolfur Guðnason att samarbeta med Íslensk erfðagreining. Men företagets vd Kári Stefánsson vägrar så länge som arbetet leds av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

En rapport som lämnades in till Svandís Svavarsdóttir i tisdags visade att det skulle vara möjligt att testa resenärer för coronaviruset covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Den analysen gjorde statsminister Katrín Jakobsdóttir i Fréttablaðið. Samtidigt konstaterade hon att många problem återstod att lösa innan provtagningen kunde börjas.

Målet är att öppna gränsen senast den 15 juni. Då ska resenärer som anländer till Island få möjlighet att testas på flygplatsen. För personer som anländer under dagtid ska svar komma inom fem timmar. Den som testar negativt får resa fritt medan den som testar positivt tvingas till isolering.

Den som vägrar test sätts i karantän i två veckor om den inte kan visa upp ett giltigt friskhetsintyg.

Ett bekymmer är testkapaciteten. Inledningsvis har Landspítali i Reykjavík bara möjlighet att analysera 500 prover om dagen. Det motsvarar tre genomsnittliga flyg till Keflavík. Om Island ska kunna ta emot några större mängder turister behövs högre kapacitet.

Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att det pågår en diskussion om att vända sig till en extern partner. Den enda som kommer på fråga är Íslensk erfðagreining. Företaget har utfört över hälften av de närmare 60 000 prover som nu har tagits på Island.

Men vd:n Kári Stefánsson är inte intresserad så länge som arbetet leds av hälsovårdsdepartementet och hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Han säger till RÚV att hon "inte ville sjunka så lågt" som att bjuda in företrädare för Íslensk erfðagreining till den arbetsgrupp som tagit fram rapporten:
"I sin arrogans kom hon inte på tanken att vända sig till oss. ... Vi tänker inte delta i den här provtagningen om den utförs under hälsovårdsdepartementets ledning på grund av att relationen med hälsovårdsdepartementet är sådan att vi inte anser oss kunna det."
Kári Stefánsson anser att det är orimligt att Íslensk erfðagreining kan få utföra uppdraget utan att få delta i planeringen. Han hävdar också att företaget skulle kunna sköta provtagningen till en betydligt lägre kostnad än Landspítali. Kári Stefánsson säger till RÚV att han tror att Svandís Svavarsdóttirs syn på privata företag inom vårdsektorn kan spela in:
"Svandís är en enormt duktig hälsovårdsminister, en duktig och bra förkämpe för sina frågor. Men ibland blir hon väldigt arrogant precis som en tioårig flicka."
Ett nytt fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det betyder att totalt 1 805 personer nu har testat positivt för covid-19. I nuläget är det tre som bär på smittan och därför hålls i isolering. Ytterligare 983 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.