lördag 9 maj 2020

Vill förlänga kravet på karantän för turister till Island

För åttonde dagen sedan coronautbrottets början registrerades inga nya fall av covid-19 på Island. Nu är det bara 26 personer som bär på smittan - det lägsta antalet på över två månader. Men samtidigt som myndigheterna överväger att avveckla restriktionerna i snabbare takt vill smittskyddsläkaren Þórólf­ur Guðna­son förlänga karantänen för alla som reser till Island.

Inga nya fall av coronasmitta registrerades på Island det senaste dygnet. Det var åttonde dagen sedan coronautbrottets början som ingen testade positivt för covid-19. Nu är det bara 26 personer som bär på smittan - det lägsta antalet på drygt två månader.

Att de nya fallen har varit så få de senaste veckorna gör att myndigheterna överväger att avveckla restriktionerna i snabbare takt. Tidigare har det talats om att höja gränsen för tillåtna sammankomster till 100 personer den 25 maj. Smittskyddsläkaren Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att antalet förmodligen blir högre än så.

Men däremot vill han förlänga kravet på karantän för alla som reser in till Island - oavsett om de är isländska medborgare eller turister. Just nu måste alla sitta i karantän i två veckor. Den bestämmelsen gäller till och med den 15 maj. Þórólf­ur Guðna­son vill alltså förlänga den.

Þórólf­ur Guðna­son sade att det ur folkhälsosynpunkt var viktigt att ställa krav på karantän. Samtidigt konstaterade han att gränsen förr eller senare måste öppnas. En särskild arbetsgrupp undersöker nu hur det skulle kunna gå till.

Han beskrev det som en svår avvägning mellan smittskydd och ekonomiska intressen som turism. Så länge som det krävs två veckors karantän kommer turismen till Island att vara extremt begränsad.

I ett av regeringens krispaket ingick ett presentkort för att uppmuntra islänningar att turista på Island i sommar. Det står nu klart att alla som har fyllt 18 år och har ett isländskt personnummer kommer att få ett digitalt presentkort på 5 000 isländska kronor som kan användas i företag anslutna till kampanjen.

Presentkortet ska kunna användas på till exempel hotell, restauranger och turistattraktioner samt vid bokning av hyrbilar. Kostnaden för statskassan beräknas till 1,5 miljarder isländska kronor.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.