tisdag 12 maj 2020

Vill förlänga kravet på karantän för alla som reser till Island

Fyra dagar i följd har inga nya fall av coronaviruset upptäckts på Island. Nu är det bara en smittad som vårdas på sjukhus. Men smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason är övertygad om att covid-19 finns kvar i samhället. Därför vill han att kravet förlängs på att alla som reser till Island ska genomgå två veckors karantän.

För första gången har det gått fyra dagar i följd utan några nya fall av coronaviruset covid-19 på Island. Under det senaste dygnet var det dock bara arton tester som analyserades. Det är alltjämt arton personer som hålls i isolering sedan de testat positivt för coronasmitta. Bara en smittad vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Men smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason är övertygad om att viruset finns kvar i det isländska samhället. Det sade han under gårdagens presskonferens. Óskar Reykdalsson, chef för Heilsugæsla höfuðborgarsvæðisins - vårdcentralerna i huvudstadsregionen, räknade med en ny våg av fall. Den bör dock bli betydligt mindre än den första.

Þórólfur Guðnason ansåg att det var oroväckande att antalet fall ökat i bland annat Sydkorea och Tyskland efter att vissa restriktioner avvecklats. På Island var planen att låta barer och nöjesställen att öppna den 25 maj. Nu kan det bli aktuellt att hålla dem stängda under en längre tid. Skälet är att det är platser där personer ofta beter sig på ett sätt som äventyrar säkerheten.

Dessutom vill Þórólfur Guðnason att restriktionerna för att resa till Island förlängs. I dag måste alla som reser in i landet - isländska såväl som utländska medborgare - sitta i karantän i två veckor. Och det är bara medborgare inom EU- och EES-länder som släpps in i landet utan starka skäl.

Regeln om två veckors karantän gäller till den 15 maj. Þórólfur Guðnason sade i går att han vill förlänga kravet på karantän i åtminstone en månad - alltså till den 15 juni - eller tills det finns en plan för hur gränsen ska öppnas. Han såg inte det förlängda kravet som särskilt negativt för turismen eftersom det i nuläget är mycket litet intresse för att resa.

Under april minskade antalet resenärer som flög från Keflavík med drygt 99 procent jämfört med samma månad 2019. Det var enligt Ferðamálastofa 924 utlänningar som reste från Keflavík - en minskning med 99,2 procent. Bara 338 islänningar flög från Keflavík - en nedgång med 99,4 procent.

Tre av fem utländska passagerare var polska medborgare. Sannolikt rörde det sig om personer som blivit uppsagda och därför reste hem till Polen. Enligt Fréttablaðið har många polacker de senaste veckorna lämnat Island med färjan Norröna från Seyðisfjörður efter att de förlorat jobbet.

Raset inom hotellnäringen är nästan lika stort som för flygtrafiken. Enligt preliminär statistik från Hagstofa Íslands gjordes 7 900 övernattningar i april jämfört med 372 600 samma månad förra året. Minskningen är hela 97 procent.

Av de 167 hotell som är registrerade vid myndigheten var det 69 som var helt stängda i april. På de öppna hotellen var beläggningen 1,8 procent.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.