måndag 29 juni 2020

300 i karantän efter coronasmitta i isländsk fotboll

Omkring 300 personer är nu i karantän sedan ett fall av coronasmitta upptäcktes i den isländska toppfotbollen. Breiðabliks Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir hann spela två matcher och gå på flera studentfester innan smittan avslöjades. Ytterligare tre personer tros ha smittats genom samma sociala nätverk.

I torsdags kväll kom beskedet att Breiðabliks Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir testat positivt för covid-19. Hon kom till Island från USA den 17 juni. Då testade hon negativt på flygplatsen. När en närstående insjuknade testades hon på nytt trots att hon var symtomfri. Den här gången var testet positivt.

Omkring 300 personer har nu satts i karantän medan smittspårning och provtagning pågår. Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir hann spela två matcher för Breiðablik innan smittan upptäcktes. Såväl det egna laget som motståndarlaget KR och domarna är nu i karantän. Fotbollsförbundet KSÍ uppger i ett pressmeddelande att två omgångar i ligan skjuts upp på grund av smittan liksom en cupomgång.

Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir hann också besöka flera studentfester. En av besökarna representerar Stjarnan i herrarnas högsta division. Även han har nu testat positivt för covid-19. KSÍ skriver i ett pressmeddelande att Stjarnans tre kommande matcher senareläggs. Klubbhuset stängdes dessutom direkt för att desinficeras.

En annan besökare på en av festerna spelar med Fylkir i damernas högsta division. Också hon har testat positivt. Beskedet om smittan kom i går kväll. Fylkir uppger i ett pressmeddelande att det är troligt att de närmaste omgångarna i serien senareläggs. Spelaren är i isolering medan resten av laget och tränarstaben är i karantän. Alla träningar är inställda i dag.

En anställd på närings- och innovationsdepartementet har också smittats av covid-19. Även i det här fallet rör det sig om en person som umgåtts med Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir. Runt femton anställda vid departementet har nu satts i karantän.

I väntan på provtagning sköts dessutom två matcher i herrarnas fjärde division på framtiden. Det uppger KSÍ i ett pressmeddelande.

Nu pågår ett intensivt arbete med smittspårning. Personer som har haft kontakt med någon av de smittade har alltså redan satts i karantän. Omkring 180 av dessa personer har redan fått sina coronatester analyserade. Bara spelaren i Fylkir lämnade ett positivt test.

Det är första gången på över en månad som nya fall av coronasmitta upptäcks genom spridning mellan islänningar. Ännu har det dock inte talats om att återinföra hårdare restriktioner för att bekämpa viruset.

Just nu är det elva personer som är smittade av covid-19. Ytterligare 344 personer är i karantän.

De senaste dagarna har fler fall av coronaviruset upptäckts vid testningen på flygplatsen i Keflavík. Av de 22 resenärer som testat positivt har dock bara fyra personer haft en aktiv smitta som kunnat föras vidare. Sjutton personer hade redan antikroppar. Ytterligare ett fall är fortfarande under analys.

Regeringen meddelade i fredags att avgiften för att testas för coronaviruset vid gränsen sänks från planerade 15 000 isländska kronor. Skälet är enligt ett pressmeddelande att provtagningen har kunnat genomföras till en lägre kostnad.

För den som betalar i samband med provtagningen blir priset 11 000 isländska kronor från den 1 juli. För den som betalar minst ett dygn i förväg blir priset 9 000 isländska kronor. Motiveringen till det lägre priset är att förhandsbetalning gör att provtagningen går snabbare.

Här kan du läsa mer om coronasmittan inom den isländska fotbollen.