lördag 20 juni 2020

400 jordskalv på ett dygn i havet utanför Siglufjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Närmare 400 jordskalv har det senaste dygnet inträffat till havs ett par mil nordost om Siglufjörður på norra Island. Jordskalvssvärmen började vid lunchtid i går. Sedan dess har tolv jordskalv skett som haft en magnitud på minst 3. De största skalven har känts i bland annat Akureyri, Ólafsfjörður och Siglufjörður.

Klockan 3.47 i morse inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,8. Skalvet hade sitt epicentrum 15 kilometer nordväst om Gjögurtá, en udde på nordöstra sidan av Eyjafjörður. Det skalvet kändes bland annat i Siglufjörður, Ólafsfjörður och Akureyri.

Jordskalvssvärmen började vid lunchtid i går. Sedan dess har närmare 400 jordskalv inträffat i området. Skalvseriens epicentrum är ett par mil nordost om Siglufjörður på det isländska fastlandet.

Hittills har tolv skalv haft en magnitud på minst 3.

Jordskalv är mycket vanliga i området. Det ingår i den så kallade Tjörnessprickzonen där kontinentalplattorna glider isär.

Det finns inga tecken på att jordskalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. I stället är jordskalven ett resultat av kontinentalplattornas rörelser.

I juli förra året drabbades samma område av en större jordskalvssvärm. Då uppmättes det största skalvet till 4,3 - vilket var det kraftigaste skalvet i regionen på sju år.

Här kan du läsa mer om förra årets jordskalvssvärm.