tisdag 16 juni 2020

900 anlände till Island första dagen med öppna gränser

Omkring 900 personer anlände till Keflavík i går när Island öppnade gränserna för turister. Samtliga passagerare valde att låta sig testas för covid-19 på flygplatsen i stället för att sitta i karantän i två veckor. En amerikansk turist avvisades eftersom Island ännu inte har öppnat gränsen för resenärer från USA.

Efter tre månader med ytterst begränsade flygförbindelser med omvärlden öppnade Island i går gränserna för resenärer från Schengenområdet. Intresset för att resa var oväntat stort. Omkring 900 personer anlände till Keflavík ombord åtta flygplan. Dessutom var det runt 600 som reste från Island i går.

Samtliga resenärer som anlände i går valde att testa sig för covid-19 på flygplatsen. Undantaget var passagerarna ombord Atlantic Airways avgång från Vágar på Färöarna. Eftersom Island inte klassar Färöarna som ett riskområde gäller kravet på testning eller karantän inte färingar som inte har rest utomlands de två senaste veckorna.

Resultaten från gårdagens testning kommer att presenteras under en presskonferens i dag. Provtagningen ska dock ha gått smidigt. De som fick vänta var de resenärer som inte hade lämnat information om den egna hälsan före avresan.

Enbart under gårdagen var det nästan lika många som reste från Keflavík som under hela april månad. I dag väntas sju plan landa i Keflavík.

En amerikansk turist som kom från London nekades inresa. Island tillåter i dagsläget inga turister från länder utanför Schengenområdet. Att han var amerikansk medborgare upptäcktes i samband med provtagningen. Han fick då veta att han inte skulle få resa in i landet. Mannen reste tillbaka till London med samma flygplan.

Alla som anländer till Island ställs alltså inför valet mellan två veckors karantän och provtagning för coronasmitta. Personer som vägrar släpps inte in i landet. Polisen har dessutom rätt att avvisa resenärer som misstänks ha för avsikt att strunta i kravet på karantän.

Den som testar positivt för covid-19 måste genomgå isolering. Om polisen inte når en smittad via telefon eller på den plats där personen ska befinna sig kommer de att börja leta efter den smittade.

I dag anländer dessutom färjan Norröna till Seyðisfjörður med 155 passagerare ombord. Planen var att flyga provtagningspersonal från Island till Färöarna. De skulle gå ombord färjan i Tórshavn och utföra testerna under seglingen till Island. Men dimma på flygplatsen i Vágar gjorde att de inte kunde landa på Färöarna.

88 av passagerarna kommer i stället att testas ombord när färjan har lagt till i Seyðisfjörður. Resterande 69 är färingar som inte omfattas av kravet på provtagning eller karantän.

Men redan den 2 juli behöver testpersonalen kunna gå ombord i Tórshavn. Då går Norröna över till sommartidtabell. Över 600 personer väntas till Seyðisfjörður med denna avgång samtidigt som färjan bara ligger i hamn i två och en halv timme. Så många kan inte testas så snabbt i Seyðisfjörður.

Här kan du läsa mer om öppningen av gränserna för turister.