söndag 7 juni 2020

Äldsta butiken tar ned reklam där svart man putsar skor

För 102 år sedan öppnades bokhandeln i Flateyri. Och i årtionden har inget rörts inne i butiken. Men nu har butikschefen Eyþór Jóvinsson gjort ett undantag. En affisch där en svart man putsar skor har plockats ned från väggen. På samma plats sitter nu ett meddelande med hashtaggen #blacklivesmatter, rapporterar Fréttablaðið.

Året var 1914 när tre bröder öppnade butiken Bræðurnir Eyjólfsson i Flateyri i Västfjordarna. Efter fyra år inriktades verksamheten på att sälja böcker. Tre år senare blev Jón Eyjólfsson ensam ägare. Han drev bokhandeln Bókabúðin Flateyri fram till sin död på 1950-talet. Då tok änkan Guðrún över och fortsatte fram till 1983.

Stafettpinnen lämnade hon vidare till barnen som drev butiken till 2000. Nu ägs den av Minjasjóður Önundarfjarðar. Sedan 2014 är Eyþór Jóvinsson föreståndare. Han är dessutom barnbarnsbarn till Jón Eyjólfsson.

Bokhandeln fungerar som ett levande museum. Därför har inredningen inte förändrats. Men nu har Eyþór Jóvinsson gjort ett undantag. Den 4 juni plockade han ned en reklamaffisch för skoputsmedlet Cherry Blossom. Den visade en svart man som putsade skor med svart skokräm. Eyþór Jóvinsson säger i Fréttablaðið att beslutet kändes självklart:
"Vi ångrar inte att vi packade in den och flyttade den upp på vinden där andra föråldrade saker hör hemma."
Enligt Eyþór Jóvinsson var affischen tidstypisk för synen på svarta personer. De skildrades i den tidens reklam som gjorda för att tjäna vita personer. Han säger i Fréttablaðið att affischen har ersatts av ett meddelande om att den har plockats ned samt hashtaggen #blacklivesmatter:
"Vi driver en hundra år gammal butik här och allt i den är ursprungligt: all inredning, bokföring och olika föremål. Bland föremålen i butiken finns gamla annonser, som denna som marknadsför svart skokräm. Här finns också gamla annonser för cigaretter som sedan länge är föråldrade. Det är naturligtvis kul att ha allt ursprungligt i butiken men med bakgrund av tidsandan tyckte vi inte att det var lämpligt att ha den här bilden uppe längre."
Bókabúðin Flateyri är den äldsta affären på Island som drivs på samma sätt som när den öppnades. Den har alltid funnits i huset på Hafnargata, en byggnad som restes redan 1898.