söndag 14 juni 2020

Coronasmittade turister greps efter stöldturné på Island

Tre rumäner greps i går efter en serie butiksstölder i Reykjavíkområdet och Selfoss. Två av dem visade sig vara smittade av coronaviruset covid-19. Ytterligare tre män som reste i samma sällskap har nu efterlysts av polisen. Samtliga kom till Island i tisdags. Ingen av dem följde kravet på två veckors karantän.

Polis i Reykjavíkområdet grep i går två män och en kvinna från Rumänien. De var då misstänkta för en lång rad butiksstölder i huvudstadsregionen och på södra Island under de senaste dagarna. Gripandet skedde på begäran från polisen i Suðurland. De tre tjuvarna kunde identifieras efter stölder i en sportbutik i Selfoss.

De tre rumänerna anlände till flygplatsen i Keflavík i tisdags. De reste tillsammans med ytterligare tre män från Rumänien. Polisen misstänker nu att de har koppling till organiserad brottslighet.

Ingen av dem efterlevde alltså kravet på två veckors karantän. Eftersom de struntade i karantänen testades de för coronaviruset covid-19. Det visade sig att de två männen bar på smittan. De hade inga antikroppar och kunde alltså smitta andra personer. Ingen av dem hade allvarliga symtom.

På inrådan från statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son begärdes de tre misstänkta häktade i går. I dag kommer de att föras till Fosshótel Lind i Reykjavík. Myndigheterna hyr hotellet och använder det just för personer som hålls i karantän eller isolering.

Utöver stölder misstänks de tre rumänerna nu för att ha brutit mot kravet på karantän. Det uppger polisen på Facebook.

Eftersom två av dem utsatte andra för smittorisk har nu sexton personer försatts i karantän efter gripandet. Det gäller tio poliser i Selfoss, fyra poliser i huvudstadsregionen och två civilanställda vid polisen. I Selfoss är det i regel tio poliser som är i tjänst på dagtid. Därför måste nu ett helt skift kallas in från andra stationer.

De tre männen som reste i samma sällskap fanns inte heller de på den plats där de skulle uppehålla sig under den två veckor långa karantänen. De efterlystes sent i går kväll av polisen. Myndigheterna befarar att även de kan vara smittade av coronaviruset och därmed utsätta andra för risken att smittas. Polisen uppmanar på Facebook personer som har information om de tre männen att kontakta myndigheterna.

Civilförsvarets smittspårningsenhet ska nu försöka kartlägga de smittade männens rörelser i landet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.