måndag 8 juni 2020

Coronatest för turister till Island kostar 15 000 kronor

15 000 isländska kronor blir priset för turister som väljer att testa sig för coronaviruset när de reser till Island. Alternativet till provtagningen är två veckors karantän. Avgiften införs den 1 juli och ska täcka statens utgifter för testerna. Prislappen får skarp kritik från turistnäringen. Många anser att den är så hög att den kommer att avskräcka besökare.

På måndag öppnar Island gränserna för turister. Alla som reser in i landet - såväl utländska som isländska medborgare - ställs inför valet att testa sig för covid-19 eller att genomgå två veckors karantän. Barn som är födda 2005 eller tidigare är undantagna från kravet på testning.

De två första veckorna kommer det att vara gratis att testa sig. Men den 1 juli införs en provtagningsavgift på 15 000 isländska kronor. Regeringen uppger i ett pressmeddelande att prislappen har klubbats vid ett regeringssammanträde på förslag från hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

Regeringen anser att det är rimligt att turister själva bekostar provtagningen. Priset på 15 000 isländska kronor motsvarar på ett ungefär statens omkostnader för ett test.

Det finns enligt regeringen inga juridiska hinder för att låta alla som reser in till Island betala. Provtagningen är valfri eftersom alla får alternativet att genomgå två veckors karantän. Den meddelas också med tillräckligt varsel.

Embætti landlæknis har dessutom publicerat information om hur resenärer till Island ska förbereda sig. Inför resan ska de fylla i ett elektroniskt formulär med en rad uppgifter - utöver personlig information ska de även upplysa om hur de tänker resa i landet och om de har smittats av covid-19 eller haft symtom.

Resenärer som anländer till flygplatsen i Keflavík och med färjan Norröna till Seyðisfjörður erbjuds provtagning på plats. Väntetiden ska inte överstiga en timme. Passagerare som landar i Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir måste uppsöka närmaste vårdcentral för att testa sig.

Personer som testar sig ska få svar samma dag om de kommer före klockan 17. I annat fall får de svar nästa dag. I väntan på svar uppmanas de att bete sig på ett sätt som förhindrar smittspridning och att övernatta på det ställe som de angivit före avresan. Det är också viktigt att de går att kontakta om det skulle visa sig att de bär på smittan.

Alla som reser in i landet kommer att uppmanas att ladda ned smittspårningsappen Rakning C-19.

Den som är smittad tvingas till isolering. Staten står för kostnaderna i ett särskilt boende. Samma process gäller personer som måste genomgå karantän efter att exempelvis ha suttit nära en smittad person på flyget. Myndigheten påminner om att det är olagligt att bryta mot reglerna för karantän.

Alla turister uppmanas dessutom att tänka på hygienen, att regelbundet tvätta eller sprita händerna och att respektera tvåmetersregeln.

I formuläret som är nödvändigt för inresan måste resenärer bekräfta att de är införstådda med villkoren. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger till Vísir att ingen kommer att släppas in i landet utan karantän eller provtagning. Polisen kommer att ingripa mot personer som försöker trotsa bestämmelserna.

Tidigare fanns det som ett föreslaget alternativ att visa upp ett friskhetsintyg vid inresan. Det talades om att den som hade testats av sjukvården under de fyra senaste dagarna inte behövde genomgå test eller karantän vid inresan. Men inga sådana intyg kommer att godkännas. Alternativen är enbart karantän eller provtagning.

Enda undantaget görs för personer som reser in från Färöarna och Grönland - de enda två områdena som isländska myndigheter inte klassar som högriskländer för coronasmittan. Den som har uppehållit sig i något av länderna de två senaste veckorna behöver inte testas eller sitta i karantän.

Jó­hann­es Þór Skúla­son, vd för turismföretagarnas branschorganisation Sam­tök ferðaþjón­ust­unn­ar, anser att avgiften är alldeles för hög. Han säger i Morgunblaðið att prislappen på 15 000 isländska kronor per person kommer att avskräcka turister från att resa till Island i sommar:
"Denna avgift är alldeles för hög. ... Det här är mycket pengar i relation till vad människor betalar för flyg till Island. ... Jag uppmanar regeringen att ompröva detta. ... Det här är ett beslut som leder till att många av dem som tänkte resa hit i sommar inte längre ser på det som ett alternativ."
I Fréttablaðið utvecklar Jó­hann­es Þór Skúla­son kritiken mot coronaavgiften. Han säger att turistnäringen i nuläget hoppas kunna behålla de bokningar som redan gjorts inför sommaren. Han befarar att kostnaden för provtagningen får resenärer att ställa in sina resor. Dessutom sågar han regeringens argument om att avgiften kan leda till att mer köpstarka turister besöker Island:
"Det är helt enkelt det värsta struntpratet som jag har hört. På ren isländska är det rena dumheterna. ... Det tas inte hänsyn till alla indirekta och avledda effekter av turistens ankomst till Island. För om turisten inte kommer till landet så är det något annat företag här som sålde resan till den som förlorar."
Þórir Garðarsson, vd för bussföretaget Gray Line, tycker även han att avgiften är för hög. Han ifrågasätter i ett uttalande varför regeringen lägger 1,5 miljarder isländska kronor på marknadsföring av Island som resmål när avgiften kan avskräcka fler än vad reklamen lockar:
"Regeringen har meddelat att det är ekonomiskt riktigt att låta turister och islänningar betala för testningen. Tvärtom är detta ekonomiskt felaktigt. För varje turist som bestämmer sig för att inte komma hit på grund av avgiften förlorar samhället i snitt 250 000 [isländska] kronor i valutaintäkter."
Regeringen har dock inga planer på att backa från avgiften. Svandís Svavarsdóttir säger i Morgunblaðið att regeringen var enig och att det inte är oväntat att prislappen skulle bli föremål för diskussion. Näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir säger i Morgunblaðið att det är rimligt att turister själva bekostar provtagningen. Och statsminister Katrín Jakobsdóttir säger i Fréttablaðið att testningen är en smittskyddsåtgärd. Eftersom det är dyrt att öppna gränserna är det naturligt att resenärer tar en del av kostnaden.

I dag tas ytterligare ett litet steg i avvecklingen av de restriktioner som infördes i samband med coronautbrottet. Indelningen i olika zoner i Strætós bussar i huvudstadsregionen skrotas. Dessutom avskaffas restriktionerna för antalet passagerare. Det blir också möjligt att åter kliva ombord genom framdörrarna.

Ett nytt fall av coronasmitta rapporterades i lördags. Det är nu tre personer som hålls i isolering eftersom de bär på smittan. Totalt har 1 807 personer testat positivt för coronaviruset. Dessutom är det 922 personer som hålls i karantän.

Nu är det 62 795 personer som har testats för covid-19. Det betyder att var sjätte islänning har lämnat prov.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.