torsdag 18 juni 2020

En coronasmittad på flyget tvingade 22 till karantän

Ytterligare två turister testade positivt för covid-19 på flygplatsen i Keflavík i tisdags. Och en av dem som visade sig bära på smittan i måndags skickade ytterligare 22 personer i karantän - och 21 av dessa satt i närheten av den smittade på flyget till Island. Under tisdagen var det totalt 851 resenärer som testades i Keflavík.

En islänning som flög från London och en turist som kom från Amsterdam testade positivt för covid-19 i tisdags. Då var det totalt 851 resenärer som testades för coronasmitta. Nu är det åtta smittade som hålls i isolering - vilket är det högsta antalet på en dryg månad.

Den utländska turisten hade antikroppar mot covid-19 vilket sannolikt tyder på att det är länge sedan personen smittades och därför inte sprider smittan vidare. Islänningen saknade däremot antikroppar.

Ytterligare 609 personer sitter i karantän. Och 22 av dem som tvingades i karantän under gårdagen kopplas till en av de resenärer som testade positivt på flygplatsen i Keflavík i måndags. Efter smittbeskedet sattes 21 av de passagerare som satt bredvid den smittade på planet i karantän. Dessutom tvingades en som den smittade umgåtts med i karantän.

Alla passagerare ombord flyg till Island ska använda ansiktsmask som täcker mun och näsa. Sedan det kravet infördes har inte riktlinjerna för avstånd ombord ändrats. Island väntar nu på nya rekommendationer från europeiska myndigheter. Om reglerna skulle ändras på grund av masktvånget skulle eventuellt resenärer som satt längre bort tvingas till karantän.

En man som reste från Köpenhamn till Keflavík i går vägrade att använda ansiktsmask ombord. Han ville heller inte ta på sig masken vid ankomsten till Island. Polis gick ombord för att förklara att han inte fick lämna planet utan mask. Då satte han på sig den utan att protestera. Han testades därefter för covid-19 på samma sätt som övriga resenärer.

I tisdags anlände dessutom tre asylsökande till Island. Alla tre skickades till Fosshótel Lind i Reykjavík som myndigheterna har hyrt för att hysa personer i karantän och isolering. Om de testar negativt för coronasmittan kommer de att få nya bostäder i väntan på att deras ansökningar behandlas.

På Fosshótel Lind finns också de fjorton rumäner som de senaste dagarna gripits för att ha struntat i kravet på karantän. Tre av dem greps redan i fredags misstänkta för en lång rad butiksstölder på sydvästra Island. Två av dem var smittade av covid-19 - och en av dem förde smittan vidare till en polis.

Civilförsvarschefen Víðir Reyn­is­son, statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son och Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, leder myndigheternas arbete mot coronautbrottet. För islänningarna blev de närmast ett givet inslag i vardagen under de dagliga presskonferenser som hölls flera veckor i sträck.

President Guðni Th. Jóhannesson tilldelade i går - på Islands nationaldag - alla tre falkorden, en utmärkelse som de fick för arbetet med folkhälsan och kampen mot coronaviruset.

Här kan du läsa mer om Island och coronakrisen.